Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Просто футбол…

Когато играе националният отбор, нищо не е такова, каквото изглежда. Лично аз винаги съм си мислел, че футболът е спорт като всеки друг, макар и много по-популярен. Както навсякъде, и тук крайният резултат е продукт на цял комплекс от фактори: като започнеш от физическата и техническа подготовка, преминеш през класата на съперника и свършиш с късмета. Да, именно шансът прави футбола интересна игра – в него всичко може да се случи.

Когато играе националният ни отбор, обаче, за онези наши сънародници, които са се успали за раздаването на мозък, футболът престава да бъде спорт и се превръща в смъртноносна битка – повторение на величествените епопеи от миналото, с които същите хора безкрайно се гордеят (поради липса на някакви собствени постижения). Съответно играчите спират да са просто спортисти, имащи добри и лоши дни, а треньорът и екипът му вече не са група селекционери.

Всички те започват да въплъщават достойнството на нацията в най-смотания му възможен вариант, така че, когато печелят – е, не е голяма работа, нормално е велика държава като наш’та винаги да мачка. Започнат ли да губят, обаче… се превръщат в предатели.

Няма да се мъча да те убеждавам колко малоумно е това. Както можеш да видиш от разни други писания на този сайт, аз съм последният човек, който ще оспори правото на всички нас да критикуваме нещата, които намираме за неправилни. Проблемът идва от твърде волната ни интерпретация на думата „критика”. Не са такава простотии като

… гелосаните въздухари от националния отбор така ли биха се представили на един евентуален конкурс в дискотека „Син-сити” например? А би ли се намерил в целия свят по-некадърен и смотан треньор от Мъри Стоилов?… ЧИИ ИНТЕРЕСИ ДОКАРАХА ДОТУК БЪЛГАРИТЕ? Защо самите ние се отвращаваме от себе си? Толкова ли сме пропаднали като хора и общество? [1]

Нито могат да се приемат за критика статиите, определящи отбора като „жалка трупа” и многобройните коментари в същия дух. Така де, мили националисти, ако резултатът от срещите зависеше от любовта към родината, убеден съм, че вие щяхте да се справите по-добре от шепата предатели, заслужили с професионалните си умения да играят за нея. След като сте толкова сигурни, защо не опитате? Точно като се поизложите, може да схванете, че футболът е просто спорт.

***

[1] Този цитат достигна до теб, благодарение на любимия на E-lect защитник на изконната българщина и wanna-be производител на малцинствен сапун Красимир Бачков.