- E-lect.net - https://e-lect.net -

Решение по български

[1]Една важна разлика между добре работещите и зле работещите организации е, че когато възникне проблем, в първите се търси дългосрочно работещо решение за него, а във вторите той първо се игнорира, после се адресира половинчато и неадекватно, и щом ножът опре до кокала, се „разрешава“ на много по-висока цена.

Едва ли някой се съмнява в коя категория попада българската администрация, но аз не мога да пропусна възможността да илюстрирам отвратителната ѝ неадекватност с пореден пример – този път отнасящ се до гениалната идея проблемът с разпадащите се отсечки по някои от магистралните ни пътища да се „разреши“… като се ограничи скоростта на движение [2]. Сигурно помниш, че този проблем дълго време беше напълно игнориран от представителите на властта – като например настоящия президент Росен Плевнелиев, който е автор на удивителната лъжа, че „по магистралите и пътищата първи клас няма дупки“ [3]. Сега сме на фаза две, в която дупките вече са признати, но няма как да се ремонтират поради липса на пари. На фаза три, ще си позволя да прогнозирам, най-накрая ще се намерят средства за по това време много по-скъпоструващите ремонти, които допълнително ще се оскъпят поради факта, че ще попаднат в ръцете на „наши“ хора и ще изтраят съвсем кратко, след което цикълът се повтори.

Но нима очакваш нещо различно от управление, което дава пример за отговорно и пестеливо отношение към разходите си, поръчвайки сьомга на скара, октоподи, калмари, омари и други съвсем евтини благини [4] за правителствените си полети?