Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Светът през 2014 г.

Една интересна характеристика на съвременното ни общество е, че при все че животът на планетата от година на година става все по-добър, за много хора светът изглежда като да е на ръба на разрухата. Вината за това донякъде е на медиите, за които добрите новини рядко са новини, донякъде на психологическата ни нагласа да оценяваме миналото по-положително, отколкото всъщност е било, и донякъде във факта, че единичните събития (които относително по-често са катаклизми) са далеч по-забележими от дългосрочните тенденции (които в почти всяка сфера на човешкия живот продължават да са положителни).

В светлината на това наблюдение, за мнозина 2014 година ще остане като годината на продължаващи икономически трудности, избуяващи жестоки конфликти и нарастващо насилие, в която по думите на председателя на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Майкъл Демпси от година по-рано Земята е „по-опасно място отвсякога“. Истината обаче е, че тази картина е не просто невярна, тя е изключителна подвеждаща и в почти всяко отношение 2014 година беше най-добрата в човешката история досега.

Да вземем за пример броя на предумишлените убийства. Напук на впечатлението, което навярно са ти оставили вестникарските заглавия, за епидемия от насилие по света, техният брой в последните 15 години е намалял в 67 от 88-те държави, за които има достатъчно точна статистика. Някои от впечатляващите примери тук включват мексиканския град Хуарес, където убийствата спадат с 90 процента между 2010 и 2012 г., някога известната с нивото на насилие колумбийска столица Богота, където спадът е петкратен за двадесет години, Сао Паоло в Бразилия, където наблюдаваме спад от 70 процента за десетилетието между 2000 и 2010 г., и цяла Русия, където убийствата намаляват с 46 процента между 2004 и 2010 г.

Ако пък се обърнем към броя на жертвите от актове на геноцид, при все че гражданската война в Сирия леко преобърна продължаващата от десетилетия тенденция на спад в годините от 2012 насам, техните жертви днес са по-малко от 0.3 на всеки 100 000 жители на планетата в сравнение с над 10 по време на събитията в Руанда и Босна и Херцеговина от средата на 90-те, 0.6 в края на Студената война, между 75 и 150 през всяка от 50-те години на XX век и 350 през 40-те.

Подобна е и картината на нецивилните жертви на въоръжени конфликти, които днес са под 1 на 100,000 души годишно спрямо близо трима в края на 90-те, около шестима през по-голямата част от 80-те, близо 10 в началото на 70-те и над 20 в годините на Корейската война.

Извънредните новинарски емисии и огромните вестникарски заглавия по всяка вероятност са те оставили с впечатлението, че в наши дни е ужасно опасно да се пътува със самолет, и настина около 3 пъти повече хора изгубиха живота си в самолетни катастрофи през 2014 г., отколкото през 2013. При внимателно вглеждане в данните обаче не можем да не забележим, че 2013 е годината с най-малко жертви в авиационната история от края на 30-те насам (а, ако решим да сравняваме съотношението между пътуващи и загинали, в историята изобщо), следвана отблизо от 2012 и 2011, а 2014, въпреки че се отклонява от тенденцията, все още е далеч по-добра година от почти всички през 90-те, повечето от новия век, и на практика всички без 2 или 3 в периода от края на Втората световна война до края на Студената война.

През изминалата година аудиторията на различни медии жадно поглъщаше новините за развитието на зловещата смъртоносна болест ебола, но животите, отнети от нея, колкото и трагични да са, се равняват на много малка част от процента от онези, спасени благодарение на рязкото намаляване на смъртността от малария, която през 2013 г. вече е с 47 процента по-малка, отколкото през 2000 г. и тенденцията се запазва. В развития свят поне последните двадесетина години отбелязаха и сериозен спад в смъртността от повечето видове рак, а само за периода от 2008 г. насам смъртността сред заболелите от СПИН намаля с над 20 процента. По всяка вероятност в голямата си част това развитие е следствие от скокообразното нарастване на броя на медицинските проучвания от десетилетие-десетилетие и половина насам, до което доведе отварянето на този пазар в развиващия се свят, и благодарение на което само през 2013 и 2014 г. са се провели повече медицински изгледвания, отколкото през всички години на XX век взети заедно.

Въпреки че по данни на ООН на Земята все още живеят 805 милиона души, страдащи от недохранване, броят им продължава да намалява в сравнение с 868-те милиона през 2012 г., и около милиарда през 1990 г., а процентът им от световното население вече е малко над 11 (при 19 в края на Студената война и почти 99 през 1800 г.).

Или иначе казано, независимо че крещящите заглавия и търсещите сензация новинарски емисии носят съвсем различно послание и независимо от изключения като Украйна и ИДИЛ, планетата Земя и през изминалата година продължава да се превръща в едно все по-добро място за живеене – тенденция, която нарастването на насилието в Ирак и Леванта, и на север от нас успя само леко да забави, но съвсем не и да спре.