Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Селфи с дупка на пътя

Selfie IdeaНовината, че разни правителствени служби са организирали конкурс за селфи с европроект е пример за онзи полет на въображението в държавната администрация, който от време на време ме кара да си блъскам главата в стената, чудейки се дали програмистите на Матрицата са постоянно пияни, или нарочно са оставили по някой бъг, за да се подиграват с умовете на бедните хора, пленени от нея.

Ако все пак решим да пренебрегнем много вероятната теория, че такъв конкурс може да се роди единствено във виртуална реалност, създадена от извънредно извратени мозъци, другото ми предположение гласи, че отговорният за него ПиАр е получил удар по време на развиване на концепцията и никой още не е забелязал – което може би означава, че съвсем скоро ще научим, че първоначалната идея не е включвала селфита, а туристически рекламни материали, и не става дума за екскурзия до Брюксел, а за присъстващи в материалите снимки на местна пъстърва и благородни елени.

Какъвто и да е отговорът на въпроса чий болен мозък смята за нормално да комбинира нещо толкова модно като практиката да правиш идиотски физиономии на най-неочаквани места с нещо толкова скучно като идиотските физиономии по европроектите у нас, по-важно е да си отговорим с какво право държавните органи харчат парите ни за идеи, които ще се приемат за смислени предимно от по-изостаналите първокласници, вместо за разрешаване на напълно реалните проблеми, с които на теория сме ги овластили да се борят.

Такива проблеми, впрочем, са съвсем реалните дупки, появяващи се по зле изградените или ремонтирани с наши и/или европейски пари пътища, или безумните инфраструктурни проекти, като моста на снимката, при който мога само да предполагам, че при следващата финансовата инжекция от Брюксел ще построят и реката.

Така че вместо да се мъчат да популяризират работа, която нито те самите са платили, нито в много случаи се върши с мисъл за данъкоплатците, разните родни администратори щяха да си спечелят много по-малко подигравки и много повече уважение, ако бяха помолили гражданите да им показват инфраструктурни недомислици и демонстрираха поне желание да работят за тяхното разрешаване.

П.С. Илюстрацията към този материал стана особено популярна във Facebook днес. На нея е мостът в село Славеево, който пък доби известност с нелогичността си преди около месец и половина. Не знам кой е авторът ѝ – доколкото мога да преценя, тя вероятно е скрийншот от едно телевизионно предаване за селото.