Спасяването на НАО-Рожен

You may also like...

4 коментара

 1. Александър Ненов каза:

  А защо трябва да им дарим пари? Ако имаме малко критична мисъл, ще разберем, че обсерваторията явно има течове и не се управлява от реални мениджъри. Ще кажете – науката не е бизнес. Да, но за да се прави наука трябва да има и мениджмънт – или да си го кажем по нашенски – управление. Било то управление на проекти, ресурси, време, пари, хора. И след като се съгласим, че за да движиш обсерватория е нужно да можеш да управляваш факта, че не ти достигат пари и/или други ресурси показва некомпетентността на хората, които стопанисват това място. Ако поставят един инстински мениджър на този пост (не учен, не връзкар, не политик, не някой от БАН по заслуги) ще видите, че той ще обърне света но ще намери пари, ще генерира печалби и не само, че обсерваторията ще изглежда добре, а и всички, които работят там ще получат заслуженото си възнаграждение. Е, така се прави на Запад. У нас сме свикнали като при соца – искаме пари от някой – държавата, общината, хората (то е все тая, между другото) и чакаме някой друг да свърши нашата работа. На кратко – не бих дал и един лев без да имам ясен план за това как този лев ще бъде превърнат в 5 лева, който също да отидат за заздравяването на загиващата обсерватория.

 2. Емил Славов каза:

  Дарих 25 лв. по банков път преди няколко дни. Призовавам хората, милеещи за българската наука, да направят дарение според възможностите си.

 3. Емил Славов каза:

  Г-н Ненов, обсерваторията има право на финансиране от държавата. Но държавата предпочита да финансира проекти с далеч по-ниско обществено значение. Това заслужава протест. Всички западни държави, които вие цитирате като добри примери, подпомагат науката си. С усилие сдържам гнева си срещу некадърността на държавните ръководители и срещу безхаберието, което демонстрирате.

 4. Теодор Тодоров каза:

  Ненов, за какви течове става дума, при положение, че астрономите там вземат по-малко от портиер в офис-сграда в София примерно? Да, това НЕ е бизнес и не влиза в схемата пари-пари-прим, защото това е национална сигурност, интелектуалния инкубатор на български мозъци. Които четвърт век изтичат от родината. Щом нещо не се управлява добре, то трябва да се накара да се управлява добре, а не да му се реже жицата или да се закрива, фалира и продава. Предадохме цялата държава на вторични суровини. СТИГА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *