- E-lect.net - https://e-lect.net -

Спасяването на НАО-Рожен

Никога не съм разбирал какво прави Националната астрономическа обсерватория в Рожен в държавни ръце. Според популярната лява теория така се гарантира, че тя ще бъде управлявана в интерес на българското общество, но аз се съмнявам да има политик – без значение дали ляв или десен – който да е чак толкова нагъл, че да твърди, че практиката е такава. В реалния живот обсерваторията в Рожен не е интересна на нито едно управление независимо от цвета му и ще остане такава, докато не бъде измислен начин тя да бъде използвана за отклоняване на парите на данъкоплатците в ръцете на политиците и техните приятели. Това е причината държавният бюджет да не може да „си позволи“ да я поддържа качествено и тя от година на година да изпада във все по-голяма криза, а в същото време управляващите ни да харчат много по-големи суми за всякакви глупости.

Save Rozhen Observatory [1](Погледни, например, тази статия в E-lect отпреди 2 години [2], в която се обсъжда „проект“ на АПИ за 30-страничен доклад, посветен на „обществените възприятия за състоянието на пътната мрежа“ у нас, в крайна сметка получил почти толкова пари, колкото е годишната издръжка на обсерваторията.)

Личното ми убеждение е, че НАО-Рожен по никакъв начин не бива да зависи от подаянията на държавните ни мъже и жени, а да се управлява по възможност от НПО, включващо членове на персонала му и други специалисти в областта, да разшири комерсиалните си възможности за финансиране и да започне да приема активно дарения от българските граждани.

Дали това ще се случи скоро е открит въпрос, но аз не се съмнявам, че евентуалният успешен край на кампанията за дофинансиране на дейността на обсерваторията до края на годината, започнала в Indiegogo [3] (а също и на сайта ѝ [4]), ще покаже на всички ни, че изобщо не се нуждаем от държавния апарат, за да запазим онези ценности, които намираме за важни. Че краят ще бъде успешен ми изглежда много вероятно като се има предвид, че само за ден са събрани 1237 от търсените 56 000 евро – а за тридесетината минути, в които пишех този текст, количеството им набъбна със 170 евро.

Лично аз ще подкрепя НАО-Рожен, защото я смятам за важна за страната ми и хората в нея. Ако и за теб е така, и ти можеш да го направиш.

Що се отнася до политиците и администраторите ни, е крайно време да осъзнаем, че онази пасмина, която е готова да похарчи повече пари за доклад, посветен на „обществените възприятия“, или например Facebook страница, отколкото за най-голямата обсерватория на Балканите, не заслужава нито подкрепата, нито дори доверието ни.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да се абонираш за RSS feed-а на E-lect [5], по e-mail (по-нагоре и вдясно), да станеш приятел на сайта във Facebook [6] или да последваш фийда му в Twitter [7]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.