Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Спекула на всеки километър

В последно време всеки говори за спекулата. Първо в началото на месеца, земеделският министър в уж дясното ни правителство Мирослав Найденов предложи да се създаде държавен механизъм за наблюдение на цените на храните и намеса (каква ли?) в случаите на „отклонение” (от кое?). Впоследствие даде на заден, обявявайки, че т.нар. работна група за мониторинг „няма да е репресивен орган, да налага санкции и да води война с търговските вериги”. Накрая му хрумна в нея да участват пенсионери, като най-потърпевши от ценовите промени – което е спорно – и най-голяма част от българското гражданско общество – което е откровена нелепица.

За да не остане по-назад, зам. председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов прозря в поскъпването на хранителните и енергийните продукти някаква конспирация между управляващите и бизнеса и призова за въвеждане на пределни цени на основните стоки, за да не могат те да не надвишават тези в ЕС.

А на мен ми се струва, че интелектуалният капацитет върви с фамилията. Не, не мечтая да плащам скъпо, но и не искам празни магазини, каквито ще се появят, ако реформаторският плам на Найденов и Найденов се увенчае с успех. На всеки, занимавал се поне малко с икономика, е ясно, че термините като „спекула” и „справедлива цена”, които чуваме все по-често, са лишени от съдържание, а отклонения са възможни само в един случай – когато държавата почне да се бърка в стопанската дейност.

За онези, които не са на „ти” с темата (начело с министъра и съидейника му от БСП), е предназначена схемата на търсенето и предлагането отгоре. Най-просто казано: всяка сума, която един човек е готов да плати, а друг да получи за размяната на дадено благо, е справедлива. Всяка държавна намеса, обаче, е акт на несправедливост, защото насилствено ограничава свободния избор.

Ако наистина го е грижа за избирателите, правителството, вместо да създава някаква си работна група, която в най-добрия случай ще харчи за лудо парите ни, а в най-лошия… ще ни поведе по отдавна трасирания път към светлия комунизъм, може да опита да реформира раздутата държавна администрация, да премахне пречките пред реалната конкуренция и да престане да заплашва бизнеса с поредната репресия всеки следващ месец.

Само така цените ще станат такива, каквито трябва да са – зависещи изцяло от нас в ролята ни на производителите, търговци и потребители.

1 коментар

  1. MacTeP каза:

    Популизъм до дупка. Това правителство само на думи е дясно, даже колегите им от БСП водиха по-дясна политика. Жалко, че гласоподавателите са основно пенсионери, които им се връзват на глупостите, поради простата причина, че са необразовани по темата… което е нормално от една страна, защото цял живот са им набивали в главите колко е лош капитализма. Жалко, наистина жалко :(.