Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Стига с тази Евровизия!

Не мога да кажа, че новината за поредното издание на БГ Евровизия не ме зарадва. Като всеки българин, и аз изпитвам (не)скрито садистично удоволствие от ежегодните провали на националната телевизия, която провежда конкурса със същия висок професионализъм, с който стана световно известна по време на последното затъмнение.

Какво имаме тази година? Някаква Академия „БГ Евровизия 2011” избра (на пръв поглед) шейсетте изпълнители, с които телевизията ще преговаря. Самото жури е съставено буквално от кол и въже – наред с композитори, текстописци, музиканти и продуценти, в него влизат писатели, представители на АБРО, БТА (?!), Би Ти Ви и Нова Телевизия, както и един куп рекламодатели. Какво разбират последните изброени от музика е загадка, за разрешаването на която ще ми е необходима (поне) аналитичната мисъл на Цветан Цветанов.

И без нея, обаче, мога да видя, че нещо в номинациите не е наред. Обърни внимание на следните – абсолютно случайни – съвпадения:

член на Академията: Васил Найденов, избрани изпълнители: Васил Найденов и Георги Христов, само Васил Найденов и Ъпсурд с Васил Найденов (да не споменавам, че го има и Георги Христов сам);

член на Академията: Мария Илиева, избрани изпълнители: Графа и Мария Илиева;

член на Академията: Михаил Белчев… ха, познай кой е в другия списък?

При това тук са само очевидните примери. Интересното в случая е, че според правилата на БНТ впоследствие горното жури ще подрежда стигналите до финала песни. Да оставим настрана, че половината от него сигурно ще трябва да тичат между местата си и сцената. За кого ли би гласувал членът на Академията Васил Найденов например и дали това няма да е – отново? – певецът Васил Найденов?

Ще спра с този въпрос и въобще няма да разсъждавам върху това дали е морално едни и същи хора да пеят и да оценяват сами себе си. Нито ще се чудя защо БНТ промени регламента си за пореден път (явно в името на традицията), вместо пак да избере Миро и да не ни занимава с глупости.

Но, като гледам списъка с номинираните трийсетина изпълнители – понеже, както вече стана ясно, другите 30 са клонинги на Васил Найденов – няма как да не завърша с личния си фаворит за конкурса. Деян Неделчев!

1 коментар

  1. А сега отивам да събера малко съчки :).