Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Стига с тези 99 процента!

Не, сериозно, не знам колко хора всъщност вярват, че глупостите за 99-те процента, чиито труд бил ограбван от единия процент богаташи, са истина, но – ако се съди по Facebook – явно не са толкова малко. Нямам и никаква представа какъв е броят на онези, които са на мнение, че ще успеем да се промъкнем през задния вход в Рая, стига само да ограбим труда и богатствата на по-способните от нас и да ги преразпределим „справедливо” – но и те изглежда се превръщат в едно все по-гръмогласно малцинство.

Със сигурност знам, че разделението между бедни и богати е нелепо, както в САЩ (където огромната част от петте процента най-заможни хора отпреди 20 години, сега се намират някъде по-долу в класацията, заменени от – опитай да познаеш! – такива, които са успели да се преборят с бедността, предимно със собствени сили), така и у нас, където условията за социална мобилност все още са налице.

Със сигурност мога да си сметна, че, ако утре изземем всички пари на всички милионери в България, след като ги разделим по равно, на всеки от нас ще се паднат по толкова, че да живее прилично за по-малко от седмица. А, когато седмицата мине, ще открие, че работата му не съществува, защото капиталът, който я е поддържал, е изяден и изпит в името на измислената „социална справедливост”.

Повдига ми се от боклуците, които взимат заеми от банките, но – веднъж като установят, че не могат да ги върнат – почват да плуят по „алчните” капиталисти, уж възползвали се от неравностойното им положение. Не разбирам как човек може да приеме, че не е алчност да иска да получи нещо, което не би могъл да си позволи, но, че е недопустимо антисоциално поведение да поискаш да си върнеш парите, които си заел някому.

Не, аз не съм от единия процент. Аз съм от онези 50, 60, вероятно дори 70 на сто нормални хора, които се опитват почтено да изграждат бъдещето си, докато едно жалко малцинство си мечтае да постигне всичко с институционализирана кражба и губи времето си в скачане по улиците и споделяне на тъпи лозунги в социалните мрежи.

Стига с тази лъжа. Да сложим край на 99-те процента!