- E-lect.net - https://e-lect.net -

Студентски неволи

Ако политиците бяха лекари, всички отдавна да сме се споминали в резултат на честите им (и все по-силови) опити да прикриват симптоми, вместо да търсят реални решения на проблемите, пред които се изправят. Ето че тези дни стана ясно, че, за да се справим с престъпността и насилието в Студентски град, не е нужно например: да подобрим работата на полицията и взаимодействието ѝ с органите на съда, да оправим инфраструктурата и цялостната полу-гето атмосфера, привличаща всякакви отрепки, или дори поне да засилим полицейското присъствие в район, който очевидно е проблемен.

[1]Не, ще разрешим грижите си, ако забраним работата на нощните заведения и задължим студентите да си стоят в общежитията (при все че – по ирония на съдбата – повечето от престъпленията в квартала, включително последното убийство от февруари, стават именно там).

Не разбирам по каква логика тази мярка е ограничена само до Студентски град. Люлин също е проблемен район – защо не затворим заведенията в него и (за по-сигурно) не наложим вечерен час и не пратим армията да следи за спазването му?

Що се отнася до управляващите ни, те видимо са проспали базовия житейски урок, че, щом някоя обичайна дейност бъде забранена, хората или ще си намерят друго място да я вършат (т.е. проблемите просто ще се пренесат с онези, които ги предизвикват – например в центъра), или ще продължат да го правят нелегално, изплъзвайки се от контрола на властта, а това ще доведе по повече престъпления.

От хилядолетия не е тайна, че, за ограничаването на престъпността и насилието, е нужна – surprise, surprise – правоприлагаща система, която безкомпромисно да наказва престъпниците и насилниците. Но не е изненадващо, че в страна, в която въпросната система се радва на мъдрото попечителство на Цветан Цветанов, прибягваме към по-алтернативния вариант да накажем нормалните хора.

П.С: Понеже съм склонен да търся ирония на неочаквани места, не мога да не коментирам цитирания от няколко медии брой депутати, присъствали на парламентарното заседание, приело законовите промени, отнасящи се до Студентски град. Този брой е 87. Както знае всеки първокурсник в юридически факултет и нито един депутат, Конституцията изисква присъствието на най-малко 121 народни представители, за да бъде законно каквото и да е решение на парламента. Леко е тъпо, че мерки, чиято широко рекламирана цел е да подобрят законността, се одобряват в нарушение на основния закон в страната, нали!