Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Тъпота – по американски

Вчера, спомняш си, ти показах колко зле може да бъде сериозната журналистика, когато никой не си прави труда да проверява информацията, която се отразява. Статията, накарала ме да се разпиша, обаче, е важна в още едно отношение – тя отразява традиционното схващане на поколения родолюбиви българи, че хората зад океана имат само паяжини в главите. Така де – та те дори не знаят коя е столицата на България – явно е, че са доста тъпи.

Няколко предварителни въпроса: ти можеш ли да кажеш кой е главният град в Гвиана? А какъв език се говори в Зимбабве? Каква е титлата на държавния глава на Лихтенщайн? Или как се казва президентът на Словакия? Не? Дали да не приложим към теб строгите критерии, с които сме свикнали да оценяваме братята американци?

Последните, разбира се, далеч не са глупаците, за които ги мислим, и фактът, че могат да се похвалят с най-добрата система за висше образование в света… хъм, го доказва. Но тъй като днешната статия е с номер 100 в историята на E-lect и ти заслужаваш нещо повече от поредния линеен и стройно подреден материал с ясна идея, която можеш да разбереш още в първия параграф, сега ще направим остър завой и ще оставим гражданите на САЩ намира, за да поразсъждаваме как изглежда светът през очите на сънародниците ни – онези, които с интелект могат да сложат всеки чужденец в малкия си джоб.

История

Значи, българите сме най-старата нация в Европа, създала огромно културно наследство (кой не е чувал за Перперикон) и славеща се с… ами славна и благородна армия, която никога, ама никога не е вършила престъпления. И не е губила битка. Обаче сме прецакани от гнусната юдео-масонска конспирация и затова половината ни история е под робство.

Кирил и Методий са българи. К’во като са синове на влиятелен византийски аристократ? К’во като никога не са стъпвали в България. Какво значение има, че са създали азбуката по поръчка на някакъв великоморавски княз? Това последното даже не е вярно – явно са имали някаква спогодба с Борис, тва.

Джон Атанасов също е българин. За разлика от оня… испанчето с имотите. Е, голяма работа, че е роден у нас и че е прекарал част от детството си тук. Абе на кого му пука, че баща му ни е бил държавен глава?

География

Значи българската държава традиционно обхваща Мизия, Тракия и Македония. Не е важно, че за последно е била в тези граници по времето на Симеон I. То нащо не мое се загуби за некви хиляда години. Италия? Основна месторабота. САЩ? Там ходят студентите през лятото. И живеят онея тъпите американци, дето до две-три години Китай ше ги задмине по икономика. Щото в Китай, знаеш, е социализъм – държавна собственост, нема лабаво.

Никарагуа? Как къде е? В Африка.

Политика

Всички са маскари…

Икономика

… и нарочно не печатат достатъчно пари, за да ни държат бедни. Иначе в такава богата страна живеем – само едни свестни да дойдат на власт и за три дни ще се оправим.

Етика

Българите сме невероятно толерантни, европейците са културни, циганите само знаят да крадат и да раждат деца, а турците по цял ден правят планове как да ни окупират. С подкрепата на масоните-евреи. Хората с увреждания? Хъм! Тези какви са?

Спорт

Малко се спортува в тая държава. Я сипи по още едно!

Вярваш или не, текстът се състои от съвсем реални цитати (е, леко романизирани, за да улеснят четенето). Повечето от тях могат да бъдат открити в интернет, а останалите – убеден съм – си ги чувал на улицата, от приятели, магазинери или таксиметрови шофьори. Общото между тях е, че отразяват наивната ни представа, че сме толкова важни, че всички (трябва да) ни знаят, че през цялото време сме жертва на конспирация, с която не можем да се преборим, и че проблемите могат да се разрешат, без да си мърдаме пръста – от онези, които са призвани да се грижат за нас, ама все излизат корумпирани. Именно затова американците са тъпи, понеже не им пука къде е София, но, ако си българин и никога не си чувал за Найроби ти е простено. Пак поради тази причина турците са гнусни конспиратори, които си снимат филмите с единствената цел да ни промият мозъците.

И отново наивността ни в комбинация с вродения ни расизъм ни кара да смятаме циганите за най-голямото зло наоколо. Смешно. Тъжно. Точно като мнозина български граждани.

П.С: Това е камък в моята градина, но материали 102 и 105 бяха обещани преди доста време и закъсняха безобразно. Ще ги има в неделя. Надявам се!

2 коментара

  1. ЛЮБО каза:

    Живял ли е автора в Америка или просто му е писнало в България?

  2. На автора му е писнало най-вече от наглостта и глупостта, които впрочем се забелязват и в горния коментар :).