Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Университетът в Перник

След като наскоро президентът изтъкна иначе очевидната нужда от реформа в българското образование, вчера парламентът подкрепи „с огромно мнозинство” първата значима крачка в тази посока, гласувайки за откриването на Европейски политехнически университет в Перник. Наименованието на новоизлюпеното учебно заведение „отразява специфичната област, в която ще се обучават студентите”, разясни идеята народната представителка от ПП ГЕРБ Галина Банковска. Предвижда се пернишкият (извинявам се, европейският) университет да произвежда по 1800 специалисти по компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, архитектура, строителство и геодезия годишно.

За да потръгне проектът, за него дори няма да важи одобрената пак от същия парламент не особено отдавна забрана един професор да преподава в две висши учебни заведения.

Ако ми позволиш профанското мнение (все пак не съм депутат от ГЕРБ и не я разбирам реформата в образованието) – е, няма такава глупост. На „огромното мнозинство”, подкрепило проекта, ми се ще да припомня, че 1. сме в период на криза; 2. в страната съществува неестествено голямо количество висши училища; 3. поради което нито едно от тях не получава субсидията, от която има нужда, дори за да поддържа основната си дейност (какво остава за изследователска работа, обновяване на материалната база и каквото още му се полага да върши); 4. в София всъщност има университет, който произвежда специалисти – при това добри – по компютърни науки, комуникационна и компютърна техника – неговото име е ТУ; 5. като се замисля има и такъв, обучаващ архитекти, строители и геодези (той пък се казва УАСГ); и 6. на този фон огромната инвестиция в Перник е меко казано нагла.

На теб от друга страна мога да кажа, че това далеч не е първата скъпоструваща и лишена от смисъл идея на новото управление (което може би обяснява защо господин премиерът все се оплаква от липсата на пари… например за разплащане с бизнеса) – т.нар. Български Лувър е само един доволно фрапиращ пример в тази насока.

Ако продължава в същия дух, партия ГЕРБ сериозно трябва да преосмисли повишаването на броя на възпитаниците на Европейския политехнически университет, защото на следващите избори май само те ще гласуват за нея.

4 коментара

  1. марийка каза:

    Както казва приказката: рибата в морето, тиганът готов. Колко студенти ще се запишат в този университет? 20-100-200. Добре е, ако са двеста. В колко специалности? За да е университет, трябва да отговаря на универсално техническо образование. Значи поне колкото на държавния технически Университет НО И ПОВЕЧЕ за да е привлекателен повече от него. НИКОЙ НЕ ПИТА ЗА ТОВА. Значи това по-скоро е някаква перачница, отколкото университет.

  2. Тук му е мястото да си призная, че досега не бях обърнал внимание, че се предвижда университетът да бъде частен. Това не променя нищо в статията, де – с изключение на факта, че инвестицията няма да струва скъпо на НАС (да се надяваме). Впрочем що за държава сме, щом създаването на частно учебно заведение изисква решение на парламента?

  3. Нека има университети! Още ако може нека има! Но и нивото трябва да е на ниво, а не да пращаме децата си в чужбина ;).

  4. Павел каза:

    Интересно ми е цената на таксата каква е, някой знае ли?