Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Урок по ПиАр (по Борисов)

Жозе-Мануел Барозу: От изключително голяма полза за България е ангажираността, която демонстрират министрите и зам.-министрите, пряко отговорни за изпълнението на оперативните програми. Така е озаглавена информацията на сайта на министерския съвет за последното писмо от председателя на Европейската комисия до премиера Борисов. За да стане ясно, че ситуацията в страната е изцяло розова, текстът на прес съобщението, освен че повтаря горното, цитира още един параграф от написаното от господин Барозу:

Уважаеми Министър-Председател, убеден съм, че с помощта на Вашата лична подкрепа и ангажираност и ефективната координация между българските институции и Европейската комисия, с обединени усилия ще успеем да преодолеем съществуващите сериозни затруднения и проблеми и ще гарантираме успешно изпълнение на Кохезионната политика в България.

И свършва. Следват, разбира се, бурни ръкопляскания и викове „браво” (макар и с половин уста, заради неволно промъкналото се споменаване на трудностите при усвояването на европейските средства), които напълно заглушават започналото да се оформя предателско съмнение:

Що за информация е това?

Не че е невъзможно ЕК да ни похвали, но наистина ли писмото от нея се състои от две изречения празни приказки? Не подхожда ли такъв текст повече на телеграма? Или на обичайната дипломатическа размяна на любезности? И като сме на темата, кога Жозе-Мануел Барозу се отказа да говори по същество?

Отговори на горните въпроси дава преглеждането на цялото съдържание на писмото (което – spoiler alert! – е определено като „highly critical” в англоезичната преса). Е, едва ли ще е изненада за някого, че проблемът не е в постъпващия сигнал, а в родния ПиАр-гений, успял да извади и превърне в новина точно двете – относително – положителни изречения от иначе не толкова краткия, но доста фактологичен текст, изпратен ни от Европейската комисия.

Последния няма да го преразказвам – прочети си го, не си малък! Но не мога да се стърпя да не споделя убеждението си, че в нормалния свят откритостта на демокрацията означава споделяне с медиите и обществото на конкретна информация, а не на задължителните в дипломатическия етикет любезности. Пак там май също така са наясно, че онези изречения, които ги цитирах по-горе, или подобни на тях, са неизменно присъстващи в кореспонденцията на Европейската комисия.

В огледалния свят на Борисов, обаче, няма място за информация, която разваля идилията. Затова, макар и в Европа да предпочитат цветната телевизия, нашата ще си остане герберово-розова. Поне докато негово превъзходителство премиерът не си уволни ПиАр-а.

2 коментара

  1. Хаджи Смион каза:

    „… съществуващите сериозни затруднения и проблеми“ – на дипломатически език това е шамар. През устата.

  2. piar каза:

    Най-големият балон на тиквите се спука! Затова крият и манипулират информацията в писмото. Колко са жалки!!!