Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Формулата невъзможна

Имах голямо желание да напиша статия за проекта за изграждане на писта за Формула 1 край Доброславци. Не мога да кажа, че съм фен на подобно начинание, но то определено няма да ми пречи, в случай че не харчи държавни пари. Това е и причината да подходя към въпроса толкова непредубедено, колкото въобще е възможно. Ако бях открил, че проектът не отговаря на идеята ми за балансираност в условията на криза (подобно на спортната зала в София и „Българския Лувър”), статията щеше да бъде критична. В противен случай би била положителна.

Проблемът с намерението ми, обаче, беше, че в публичното пространство както винаги липса достатъчно информация за обективен анализ. Като за начало, ето какво ни казва пресата – цитирам Дневник, но текстът навсякъде е същият. Съвместна компания, пише там, между държавни фирми от България и Абу Даби може да построи и управлява бъдеща писта за Формула 1 край София. Министър Трайчо Трайков и шейхът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха меморандум за сътрудничество, в който е записано нейното създаване. От страна на Абу Даби ще участва държавната Emirates Associate Business Group (EABG). Тя трябва да осигури финансирането на проекта.

Най-накрая пак от Дневник научаваме, че премиерът Борисов и министър Трайков имат неочакван съюзник в борбата за пистата в лицето на бившия вътрешен министър Румен Петков, с когото иначе въобще не се харесват. Разбираме още, че подобен меморандум за разбирателство (само че с Катар) е одобрен от Министерския съвет в края на април, но така и не става ясно каква е съдбата му след това.

Специално съм ти удебелил по-важните подробности от правителствената информация (тя няма откъде другаде да дойде, за да е една и съща във всеки вестник и сайт), така че да мога да споделя няколко думи по тях. На първо място, в емирата Абу Даби, шейхът нито е държавен глава, нито премиер, нито заема някаква официална длъжност, както доста нескопосано се намеква в текста. Второ, по всичко личи, че „държавната” EABG всъщност е частен конгломерат, базиран там, и обединяващ компании в различни сфери. И трето, как да приемем финансирането на проекта: като финансиране само на строежа на пистата или и на необходимата инфраструктура към нея? Като плащане на таксата за участие във Формула 1 (която никак не е малка) и на поддръжката на пистата, или не? Ако да, на каква печалба се надява българската държава, при положение, че EABG осигурява цялата инвестиция? Ако не, не е ли лъжа, че данъците ни няма да бъдат харчени за това начинание?

Закъснял послепис: Статията вече бе завършена, когато открих в интернет следното опровержение от страна на човек, представящ за изпълнителния директор на Emirates Associate Business Group Раид Абу Хундра (не мога да гарантирам, че е той, но снимката е същата):

This is false information. EABG is a private company­… Mr. Al Blouki is not a sheikh at­ all. The group was invited by the Prime Minister Office­ to discover business opportunities in Bulgaria, one of­ the projects was F1. All discussions are preliminary­ and the only letter of intent signed was related to­ general cooperation. Any one wants a copy of this­ letter, can send it as it is a general one. The news­ is not correct… EABG reserves­ all the rights to go back against this news.

В превод: „Информацията е лъжа. EABG е частна компания, разположена в Абу Даби. А господин ал Блюки не е никакъв шейх. Групата беше поканена от Министерския съвет, за да проучи възможности за бизнес в България, една от които е Ф1. Всички разговори са предварителни и единственият подписан документ („писмо за намеренията”) се отнасяше до сътрудничество като цяло. Мога да изпратя копие от това писмо на всеки, който го поиска, тъй като то е общо. Новината е сбъркана. EABG си запазва правото да я обори”. Не е ли интересно?

6 коментара

 1. Цирк, както повечето държавни бизнес начинания.

 2. Всичко, което се изприказва през годините за писта за Формула 1, е лъжа. Ето мнението на Иван Тенчев, човекът който знае най-много за Формула 1 в България и има контакти с ръководителите и журналистите от цял свят, които се занимават с нея.

 3. Петя каза:

  Не можах да се стърпя – да кажа само за информация, че letter of intent си означава меморандум.

 4. Да обясня (защото си права, де). Аз знам letter of intent като синоним на memorandum of understanding. Когато реших да проверя в Google, обаче, попаднах на ето този резултат. Така де, кой съм аз, че да споря с речника! 🙂

  Впрочем, ако се разтърсиш пак в Google, ще откриеш, че терминът „писмо за намеренията“ си е съвсем валиден за определен тип споразумение.

 5. drJeckyll каза:

  А къде (на кой сайт) е публикувано това опровержение?

 6. Имаш Google, довери му се! Иначе, ето го опровержението в официална българска медия (един ден след E-lect, държа да подчертая :P).