- E-lect.net - https://e-lect.net -

Формулата невъзможна

[1]Имах голямо желание да напиша статия за проекта за изграждане на писта за Формула 1 край Доброславци. Не мога да кажа, че съм фен на подобно начинание, но то определено няма да ми пречи, в случай че не харчи държавни пари. Това е и причината да подходя към въпроса толкова непредубедено, колкото въобще е възможно. Ако бях открил, че проектът не отговаря на идеята ми за балансираност в условията на криза (подобно на спортната зала в София и „Българския Лувър [2]”), статията щеше да бъде критична. В противен случай би била положителна.

Проблемът с намерението ми, обаче, беше, че в публичното пространство както винаги липса достатъчно информация за обективен анализ. Като за начало, ето какво ни казва пресата – цитирам Дневник, но текстът навсякъде е същият. Съвместна компания, пише там, между държавни фирми от България и Абу Даби може да построи и управлява бъдеща писта за Формула 1 край София. Министър Трайчо Трайков и шейхът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха меморандум за сътрудничество, в който е записано нейното създаване. От страна на Абу Даби ще участва държавната Emirates Associate Business Group (EABG). Тя трябва да осигури финансирането на проекта.

Най-накрая пак от Дневник научаваме, че премиерът Борисов и министър Трайков имат неочакван съюзник в борбата за пистата в лицето на бившия вътрешен министър Румен Петков, с когото иначе въобще не се харесват. Разбираме още, че подобен меморандум за разбирателство (само че с Катар) е одобрен от Министерския съвет в края на април, но така и не става ясно каква е съдбата му след това.

Специално съм ти удебелил по-важните подробности от правителствената информация (тя няма откъде другаде да дойде, за да е една и съща във всеки вестник и сайт), така че да мога да споделя няколко думи по тях. На първо място, в емирата Абу Даби, шейхът нито е държавен глава, нито премиер, нито заема някаква официална длъжност, както доста нескопосано се намеква в текста. Второ, по всичко личи, че „държавната” EABG [3] всъщност е частен конгломерат, базиран там, и обединяващ компании в различни сфери. И трето, как да приемем финансирането на проекта: като финансиране само на строежа на пистата или и на необходимата инфраструктура към нея? Като плащане на таксата за участие във Формула 1 (която никак не е малка) и на поддръжката на пистата, или не? Ако да, на каква печалба се надява българската държава, при положение, че EABG осигурява цялата инвестиция? Ако не, не е ли лъжа, че данъците ни няма да бъдат харчени за това начинание?

Закъснял послепис: Статията вече бе завършена, когато открих в интернет следното опровержение от страна на човек, представящ за изпълнителния директор на Emirates Associate Business Group Раид Абу Хундра (не мога да гарантирам, че е той, но снимката е същата):

This is false information. EABG is a private company­… Mr. Al Blouki is not a sheikh at­ all. The group was invited by the Prime Minister Office­ to discover business opportunities in Bulgaria, one of­ the projects was F1. All discussions are preliminary­ and the only letter of intent signed was related to­ general cooperation. Any one wants a copy of this­ letter, can send it as it is a general one. The news­ is not correct… EABG reserves­ all the rights to go back against this news.

В превод: „Информацията е лъжа. EABG е частна компания, разположена в Абу Даби. А господин ал Блюки не е никакъв шейх. Групата беше поканена от Министерския съвет, за да проучи възможности за бизнес в България, една от които е Ф1. Всички разговори са предварителни и единственият подписан документ („писмо за намеренията”) се отнасяше до сътрудничество като цяло. Мога да изпратя копие от това писмо на всеки, който го поиска, тъй като то е общо. Новината е сбъркана. EABG си запазва правото да я обори”. Не е ли интересно?