Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Хомофобията и бедността

Хомосексуалните не само са предпоставка за концентрацията на високотехнологични производства, те са предвестник на икономическия растеж, показва изследване на американски учени.

За разлика от предишните,  тазгодишният гей парад не предизвика медийна и обществена истерия. Вероятно си спомняш, че на първото шествие през 2008 г. хомосексуалистите бяха обстрелвани с камъни, бутилки и бомбички, а на полицията се наложи да арестува 80 души начело с тогавашния лидер на националистите Боян Расате. Миналата година светите отци спряха за малко боричканията за имоти и пари, за да анатемосат гневно гей парада, тази  „публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях”. Това че този път църквата не излезе с официална позиция, а националистите са неузнаваемо тихи, не бива да ни заблуждава. Зад маската на „българската толерантност” се крие почти универсално споделяна хомофобия. Това не е нито модерно, нито европейско. Още по-лошото е, че ще ни направи по-бедни.

Напред в „хомосексуалния индекс“

Нетрадиционната сексуална ориентация е обект предимно на морални и религиозни спорове. Какво обаче мислят икономистите?

В пионерско проучване на градския живот в САЩ, публикувано през 2001 г., Ричард Флорида от университета „Джордж Мейсън” и Гари Гейтс от Института по урбанизъм, създават индекс на хомосексуалното присъствие в градското население и го съотнасят с наличието на високотехнологични индустрии и икономически растеж.

Заключението им е, че „хомосексуалните не само са предпоставка за концентрация на високотехнологични производства, те са предвестник на икономическия растеж”. Пет от десетте града с най-бързо развиващ се технологичен сектор между 1990 и 1998 г. са и в топ 10 на „хомосексуалния индекс”.

Изследвания на американските и канадските градове показват по убедителен начин, че колкото по-отворен е един регион към разнообразието, толкова по-продуктивен, проспериращ и напреднал в търговско и технологично отношение е той.

Двамата учени откриват също взаимовръзка между присъствието на артистични и съзидателни личности – писатели, фотографи, скулптори, актьори – и високотехнологичните индустрии.

Присъствието на хомосексуално население в едно общество изпраща силен сигнал за наличието на разнообразие и толерантност, който като магнит привлича повече хора със свободно мислене и творчески заложби. Именно тази отвореност към другите – имигранти, хомосексуалисти, друговерци, бежанци – създава социалния климат, който благоприятства икономическото развитие.

Толерантността е икономически изгодна

Има още много изследвания, които показват, че толерантността към хомосексуалните е икономически изгодна. В едва 6 от 50-те американски щата, например, еднополовите бракове са разрешени. Един от тях, светският и либерален Масачузетс, е спечелил над 100 милиона допълнителни приходи от „бизнеса” с брачни церемонии.

Според друго проучване хомосексуалните са интересен фактор за туризма, защото пътуват по-често от хетеросексуалните и харчат повече като туристи. От това се възползва една малка, наглед затворена и егоцентрична страна като Австрия. Провинция Каринтия организира луксозен гей фестивал, Виена и Залцбург поддържат собствени интернет-сайтове с информация за хомосексуални туристи, а редица хотели се обявяват за „приятелски настроени към гейовете”.

Всъщност не е нужно човек да е икономист, за да забележи, че страните, които са толерантни към еднополовите двойки са с по-висок стандарт на живот. Да вземем един обективен показател, какъвто е брутният вътрешен продукт на глава от населението. Докато безмилостният диктатор на Зимбабве (БВП: 594$) Робърт Мугабе описва хомосексуалистите като „по-низши от кучета и прасета”, исландската (БВП: 39 026$) министър-председателка се ожени за дългогодишната си приятелка. Събитие, което се прие напълно нормално в скандинавските страни, които, както е известно, имат гарантирано място в първата десятка на всички класации за икономически успехи и спазване на човешките права. В Иран (БВП: 4 741$) гейовете отиват на бесилото. Затова пък в Холандия  (БВП: 47 172$) те се радват на правото да сключват бракове помежду си вече 10 години. Разбира се, от това правило има някои изключения, които обаче не променят зависимостта между толерантността и просперитета.

В чакалнята на модерността

И така – има ли връзка между хомофобските настроения в нашето общество и незадоволителното ни икономическо развитие спрямо напредналите страни? Убеден съм, че отговорът е „да”.

Темата за хомосексуалността обикновено изважда наяве някои от най-ретроградните черти на българина – непоносимост към различието, примитивен мачизъм, страх от промяна. Това са все елементи от доминиращата у нас консервативна патриархална култура. Не бива да забравяме, че в много отношения България е европеизирана насила от своите елити, въпреки съпротивата на гражданите си – нещо, по което приличаме повече на съседна Турция, отколкото на Белгия например.

Мит е, че обществото ни е модерно. Лъскавите търговски центрове, телевизионните риалита и мини жуповете са примамливата опаковка на един привнесен пазарен модел, която скрива болезнения факт, че 20 години след началото на демокрацията (и 135 след извоюването на свободата) българското общество продължава да бъде подвластно на схващанията на домодерната (селска и постселска) култура .

Според професор Флорида, единият от двамата изследователи, споменати по-горе, „толерантността трябва да е част от икономическата стратегия за развитие. В днешно време, ако не си отворен, икономиката ти не може да расте”. Трябва да го проумеем, ако не искаме да си останем завинаги бедните европейски роднини в чакалнята на модерността.

П.С: Този текст беше публикуван за първи път в 3e-news.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

4 коментара

  1. Интересна гледна точка.

  2. Светла (една от всичките) каза:

    Бих се радвала да прочета Ваша статия, в която да се опитате да съпоставите толерантността към хората с различна сексуална ориентация с мултикултурализма.
    Благодаря.

  3. Не мога да отговоря от името на Теодор, но желанието ти му е предадено :).

  4. Мартин каза:

    Напълно съм съгласен с тезата на автора. И аз съм мислил по тази тема и съм стигнал до същите заключения. Добра статия!