Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Цветанов срещу Голиат

Два поредни текста, посветени на политическия ни живот, вече са твърде много. Знам това, но – за съжаление – последната седмица ми дава предостатъчно поводи да пиша за него.

Ако някой някога се наеме да събере на едно място гениалните мисли на родния политически елит, представителите на настоящото управление заслужено ще окупират повечето от челните позиции. След като вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов допринесе за затвърждаването на преднината на партията си по тази линия с твърдението, че провеждащата се по това време операция „Недосегаемите” касае „лица, които са недосегаеми” (с което предизвика сериозен размисъл с какво точно се е занимавало повереното му министерство по време на „Октоподите” и „Медузите”), днес той надмина себе си, казвайки, че въпросната полицейска акция е „сред най-сериозните антикризисни мерки”.

Поправи ме, ако греша, но бях останал с впечатлението, че в настоящия момент България се намира в – надявам се – последната фаза на една глобална финансова и впоследствие икономическа криза, която възникна преди повече от две години със срива в кредитната система на друга държава, намираща се на друг континент. В случай че в тази ми представа има поне малко истина, перспективата за справяне с кризата чрез ареста на неколцина престъпници придобива особен смисъл.

Защото „недосегаемите” не са обикновени бандити. Те са толкова силни, че успяват да отворят огромна дупка в бюджета напук на все по-правилните мерки и твърди реформи, които правителството започва всеки следващ ден (за да ги замени с още по-правилни 24 часа по-късно). От думите на вътрешния министър не може да се съди дали тези 16 човека са предизвикали кризата, но е очевидно, че тя продължава предимно заради тях.

На фона на епичната им битка с МВР, всички второстепенни въпроси като реформата в системата на здравеопазването, предизборно обещаното намаляване на ДДС, следизборно подготвеното ограничаване на администрацията и прочие могат и ще почакат. Само да арестуваме няколко спекуланти и крадци и всичко ще се оправи, както казва не кой да е, а самият Ленин в навечерието на идването си на власт.

Що се отнася до засилващите се критики отляво и (най-вече) отдясно, авторите им – заявява премиерът Борисов – спокойно могат да вървят на… избори.

Преди време си зададох въпроса що за реклама смятат, че си правят българските политици (от всички партии) със странното си поведение. Изказвания, като тези на Цветанов, ме карат да смятам, че една от мерките на  правителството за пестене на средства е била закриването на ПиАр екипа му.