Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Центърът за градска мобилност и ромите

Ще си спестя дисклеймърите! Всеки, който е влизал тук, би трябвало да е наясно какво е отношението ми към расизма и идиотите, които го изповядват. Така че ще помоля да не обвиняваш статията или автора ѝ в расизъм и – обратно – да не я използваш в подкрепа на собствените си объркани виждания за света, в случай че чичо Адолф е любимият ти супер герой. Тя не е за ромите, нищо че се споменават в заглавието. А за Столичната компания за градски транспорт – СКГТ (която, впрочем от над три години и половина се казва Център за градска мобилност, но май почти никой не го знае).

Причина да напиша материала е, че от доста време насам получавам коментари, чудещи се как може да защитавам циганите, при положение, че ние сме поставени в неравностойна ситуация спрямо тях – например в градския транспорт, където – твърдят коментиращите – е в сила заповед те да не бъдат глобявани. Честно казано, до съвсем скоро приемах тези мнения с насмешка. В последните два месеца, обаче, на три пъти бях свидетел на случки, в които представители на малцинствата бяха оставяни на мира от контрольорите, а хора с по-бял цвят на кожата си го отнасяха.

Последният случай е от вчера горе-долу по това време (т.е. около 13 часа) и се развива в автобус 204,  където контрольорката поиска от една мургава девойка да отиде да си купи нормален билет от шофьора. Тя отказа и не последва никаква реакция. Минута по-късно друга жена на средна възраст и без билет, която беше видяла какво е станало, извади един лев и каза, че няма проблем да си плати. В отговор на това: „Глобата е 20 лева. Слезте на спирката”.

Така че въпросът, който си задавам, е: наистина ли има заповед циганите да не бъдат санкционирани, когато пътуват без билети? Понеже не вярвам в конспирации, не мисля, че е така. По-скоро (част от) контрольорите са наплашени да не им го върнат. Или виждат в мнозинството по-лесни жертви. Или… Какво? Още един въпрос: как можем да противодействаме на опитите българските граждани да се делят на категории, които заслужават различно отношение в зависимост от цвета на кожата си?

Отговорите потърсих от самия Център за градска мобилност. Още не знам дали ще получа такива, но, ако това стане, не се съмнявай, че пръв ще разбереш. Дотогава би могъл да използваш полето за коментиране по-долу, за да разкажеш други истории, които подкрепят или опровергават моята. До скоро!