Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Чалга образование

От време на време, макар и рядко ме обзема илюзията, че в България всъщност няма чак толкова тъпи хора, обаче реалността – that bitch! – винаги бързо я разсейва. Ето например в последните дни сме свидетели на огромния скандал с така наречените чалга тетрадки, на които – о, ужас! – са отпечатани ликовете на некви родни певици. Тези тетрадки, разбира се, ги има горе-долу откакто аз бях във втори, трети клас преди 20 години, а скандалът се появи напълно в традицията на всяка медийна буря напоследък с единствената цел да позакрепи заслабналия рейтинг на управлението, което за пореден път ще спасява изконните български ценности (след като съвсем наскоро героично се обяви за оставането на Ботев и Левски в учебниците, нищо че никой не искаше да ги маха).

И така, чалга тетрадките изведнъж се оказаха „новата язва в образованието”, Светият синод на бърза ръка ги заклейми, Цецка Цачева се възмути, а министър Игнатов „посъветва” директорите на училища да обяснят на родителите, че са неприемливи – един съвет, който на местно ниво е на път да се превърне в поредната безсмислена регулация. Накрая населението въздъхва с облекчение – поредното зло е сразено – и завесата пада.

Че чалга изпълнители красят учебни пособия от има-няма две десетилетия вече казах, тук ще добавя, че не виждам нищо възмутително в повечето от тях – просто снимки на жени (и мъже, а вероятно и на Азис), за които едва ли ще досетиш с какво се занимават, ако не ги знаеш предварително.

Дори да приемем, че аз нещо съм сбъркан, трогателните мерки, с които властите се заеха да предпазят децата ни от порока, са видимо нелепи. След като чалга-тетрадките вървят толкова добре на един свободен пазар явно много, много хора ги търсят. Същите тези хора, които впрочем избраха настоящия шеф на Цецка Цачева и министър Игнатов, който сякаш е излязъл от поп-фолк хит от 90-те. На човек, който си мисли, че с една забрана ще премахне потенциалното вредно влияние на родителите върху децата им, не бих поверил да работи като чистач, камо ли като министър на образованието.

Да, българското общество има морален проблем и пошлата музика и кичозните тетрадки са едни от неговите симптоми. Забраните, обаче, дори не лекуват симптомите – най-много да ги поскрият за малко. Но пък създават илюзията, че някой се е погрижил за добруването ни вместо нас и ние няма смисъл да се занимаваме. Виж, тази илюзия е много важна причина за моралния ни проблем.

Децата следва да са отговорност на родителите – не на някакви напълно непознати, които по прищявка на съдбата са станали чиновници в съответната администрация. Почти всички родители искат най-доброто за децата си и знаят какво е то по-добре от бюрократите. Ако им се доверим, не просто ще позаметем предизборно тревогите си, а с времето ще успеем да ги премахнем.

1 коментар

  1. Eli каза:

    Наистина, тетрадките да са ни проблема…