Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Шизофренично

Когато един човек започне да върши взаимно изключващи се дейности, това може да е пример за много различни проблеми, най-дребният от които е обикновена глупост, а най-сериозният – шизофрения, раздвоение на личността или друго психично заболяване. Виж, когато хората във властта започнат да правят това, политиката им бива представяна като управленска премъдрост в полза на гражданите.

Ето например българското управление много иска да се пребори с тютюнопушенето. То така държи да се справи с вредите от тютюна, че въведе правила, които да ограничат пушенето на обществени места и спазването на които струваше десетки милиони левове на гражданите и държавата. Нещо повече, то толкова упорито се бори с тази напаст, че всяка година още много много милиони от парите на данъкоплатците се харчат за лечението на хора, заболели покрай зависимостта си от никотина.

В същото време българското управление силно желае гражданите да пушат. То желае това така силно, че не само вече за шеста година, след като трябваше да спре с тази практика, ще изплати огромни субсидии на тютюнопроизводителите (73 милиона лева за 2013), но и смята да продължи да ги субсидира завинаги.

Или иначе казано, правителството харчи едни наши пари, за да подпомогне създаването на проблем, който след това ще бъде решен с още повече пак от нашите пари. Все едно да си купиш динамит, за да взривиш къщата си, за да можеш след това наново да построиш съвсем същата къща (с изключение на факта, че, ако направиш това в лично качество, разбира се, ще те приберат за дълго на топло, спокойно място с меки стени).

Е, да, истина е, че държавните чиновници ни предлагат логично – според тях – обяснение за субсидиите за тютюнопроизводители. Казвам според тях, защото за всеки нормален човек то е по-тъпо и от ВИП брадърка с висше по икономика. Парите, казват чиновниците, се дават, за да накарат хората, които отглеждат тютюн, да почнат да се занимават с нещо друго. Не знам що за гений е родил тази идея, но – наистина – точно обратното е!