Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За четенето

Тъй като днес, оказа се, е Международният ден на книгата и авторското право (да, и аз не го знаех), ми се иска да ти обърна внимание, че…

… литературата е една от най-старите форми на културна изява (отстъпваща може би само на изобразителното изкуство) с образци като Епоса за Гилгамеш, създаден преди повече от четири хилядолетия.

… най-общо казано тя се разделя на художествена и нехудожествена, както и на поетична и прозаична. Голяма част от художествената и вероятно цялата нехудожествена литература е написана в проза, което ще рече, без някакъв строг модел за оформление на текста.

… за разлика от значително по-мащабния си европейски еквивалент, българското Възраждане започва с една книга – История славянобългарска – написана някъде в периода между 1760 и 1762 г.

… около век по-късно (т.е. преди, по време и след Освобождението) тя е последвана от истински бум в творческото търсене и създаването на литературни произведения, които активно изучаваме до ден днешен…

… а това не е случайно – просто, колкото и тъжно да звучи, нищо особено смислено не се е появило в тази сфера вече много много време. В това, че Вазов е бил голяма работа през 1900 г. няма лошо. Фактът, че продължава да бъде най-великият български писател в 2010 е ужасяващ.

… въпреки че и аз, и ти можем да посочим не една причина за липсата на качествена съвременна българска литература, основният проблем си остава, че българинът (за разлика, например, от, о изненада, „тъпия” американец) по принцип не обича да чете. Но умело замаскира тази си ненавист, прехвърляйки проблема от поколение на поколение и идеализирайки страстта към писаното слово на предишното.

… поради което лично аз ще бъда щастлив, ако Международният ден на книгата допринесе по някакъв начин за промяната на статуквото. Не, не смятам, че е възможно – обаче се надявам да греша.

П.С. Преди да се разделим, не мога да пропусна да ти се извиня за огромното закъснение на два обещани отдавна материала: „Манипулацията ГМО III: Законът и ние” и „Маркетинг vs. Браузинг”, да те уверя, че то е по независещи от автора причини и да ти обещая, че с малко късмет ще ги видиш съвсем скоро. Освен това в следващите дни ще се върна към хората с увреждания, ще ти разкажа за някои от най-добрите български филми в последните години (тема, естествено, вдъхновена от премиерата на „Мисия Лондон”) и отново ще те позанимая с партизанския маркетинг. Е, никога не е изключено да има и изненади.