Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Трагедия по гръцки

Наскоро Алексис Ципрас – който е лидер на партия СИРИЗА, ако не знаеш – каза, че след изборите утре, спасителната сделка за Гърция ще остане в историята. Новината за това му изказване предизвика поредните опасения у западните анализатори. При все това аз не мисля, че на тях трябва да им пука особено – в пълен противовес с една друга група хора, които наистина ще пострадат сериозно, ако Ципрас вземе властта – неговите избиратели.

Само че те ще са си виновни, защото са го послушали. Лично аз все повече съм склонен да харесвам този сценарий. Причината за това не е, че внезапно съм повярвал в изкупителната сила на левите идеи, тъкмо напротив – смятам, че със СИРИЗА начело Гърция бързо бързо ще фалира и ще се принуди сама да излезе от Еврозоната, а гръцките граждани сериозно ще обеднеят (като вероятно ще се наложи и част от родните гастърбайтери да се върнат в България или да си потърсят късмета някъде по на северозапад). Тогава, сигурно е, защото съм лош човек и ще изпитам удоволствие, ако на съседите им е зле? Не, не е така – искам Ципрас да вземе властта, тъй като по този начин неволно наистина би могъл да помогне за дългосрочното оздравяване на страната си и на Европа.

След този опит да те объркам сериозно, нека обясня какво имам предвид. Кризата, в която се намираме през последните няколко години, бе предизвикана от прекомерната – и остро погрешна – регулация на финансовия сектор в САЩ и ЕС. Въпреки това политиците умело успяха да прехвърлят отговорността върху частния сектор, а разходите за прословутото оздравяване, което още не се е случило – на обикновените данъкоплатци. Те – политиците – приличат на хулигани, наливащи туби с бензин върху разгорелия се горски пожар и в същото време сочещи с пръст хората с кофите с вода, че са виновни за пожара.

Гърция е най-характерният пример за тази реалност. Нейната икономика не страда заради някакви грешки или престъпления на частния сектор (и банките в частност), който дори в момента успява да работи някак си, а поради прекомерните държавни разходи, платени със заеми, които никой не може да върне. Но демагози като лидера на СИРИЗА са така умели в прехвърлянето на вината, че днес гръцките граждани не признават това.

Международните институции опростиха заеми за милиарди евро, отпуснаха нови и са на път да дадат дори още повече пари на Гърция в огромен ущърб на данъкоплатците на други държави (най-вече Германия), но въпреки това за Ципрас те са „сили на световното лихварство”, които по всичко личи насила са наливали авоари в страната му, само за да я видят как ще се срине (макар и след един толкова сладък живот, който би бил невъзможен без тях). Пожарът гори, а от СИРИЗА декларират, че ще спрат всеки опит той да бъде потушен.

Аз казвам да ги оставим да го направят. Изминаха повече от 20 години от разпадането на социализма и почти цяло десетилетие откакто преживяхме най-тежките последици от този крах и много хора по света вече са забравили колко разрушителни са държавните опити за контрол върху икономиката – особено, след като всички многобройни проблеми, които те предизвикаха в последните години, бяха умело приписани на „алчните капиталисти”. Така че, нека СИРИЗА взема властта. Нека да национализира банковия сектор и каквото още реши. Така най-после няма да има на кого да се прехвърли вината за катастрофата, която ще се случи. Да, гърците ще обеднеят още повече и в краткосрочен план положението им ще се влоши, но в крайна сметка разрухата би могла да разруши отчаяната им фалшива вяра, че държавата е решение, а не причина за проблемите им. Не изпитвам съмнение, че в крайна сметка това ще им помогне да изградят икономиката си много по-успешно от сегашното лутане.

А на европейците – ако са достатъчно умни – подобен пример може би ще подскаже колко по-лошо би могло да стане, ако предоставят доверието си на фалшивата идеология на хора от типа на Франсоа Оланд.

5 коментара

 1. Ikonomist каза:

  Изминаха повече от 20 години от разпадането на социализма и почти цяло десетилетие откакто преживяхме най-тежките последици от този крах и много хора по света вече са забравили колко разрушителни са държавните опити за контрол върху икономиката – особено, след като всички многобройни проблеми, които те предизвикаха в последните години, бяха умело приписани на „алчните капиталисти”.

  Ти като ги пишеш тези глупости сериозно ли си вярваш? Или пък като ги приписваш на социализма? Да ми посочиш една национална икономика без намеса от страна на държавата? Или според теб е по-добре да се остави „невидимата ръка“ на пазара като единствен пазарен регулатор?

 2. Да, несравнимо по-добре е! 🙂

  През онези периоди на XIX и XX век, в които пазарът е бил оставян на мира, кризите – ако въобще са се случвали – са отминавали за 6 до 8 месеца. Сегашната държавна намеса разруши живота на милиони хора, точно както всеки подобен случай в миналото, така че…

 3. Ikonomist каза:

  Лаик!

 4. Ikonomist каза:

  Би ли дал пример за финасова криза от 19 и 20 век, преминала за 6 до 8 месеца?

 5. Хаха! 🙂 Няма как да не приема първия коментар за неграмотен опит да напишеш like, за който благодаря.

  Що се отнася до втория, най-показателни на прима виста са 1907 и 1920 в САЩ.