- E-lect.net - https://e-lect.net -

Контраст в автобуса

Обикновено не обичам да давам конкретни примери от живота си в подкрепа на някоя позиция тук – тъй като E-lect има за цел по-скоро да следи абстрактни тенденции, а винаги могат да се намерят изолирани случки, които да им противоречат. Днес, обаче, ще направя изключение. Основната причина за него е, че като се изключи статията „Свободата, Санчо… [1]”, никога не съм обръщал внимание на темата за расизма и смятам, че е крайно време да започна.

[2]За да вникнеш в историята, те моля да си представиш автобус на столичния градски транспорт (което не би трябвало да ти е особено трудно, стига поне веднъж да си посетил София) – стар, задушен и най-вече претъпкан. Сега си представи двама млади мъже, всеки на по около 20-22 години. Единият от тях се е качил в автобуса две спирки преди навалицата и има къде да седне. Но с готовност става и учтиво предлага мястото си на стария човек, минаващ покрай него (не застанал над главата му или в близост до нея, забележи, а отиващ към задния край на автобуса – така че нашият герой дори не е наясно дали не се е насочил към друга седалка).

Вторият… Е, когато жена на средна възраст става от мястото си, за да го отстъпи на възрастна баба с препълнена торба покупки, той набързо се вмъква, сяда и започва да гледа толкова лошо, че смутените хорица наоколо дори не се опитват да му направят забележка. Той е wanna-be скинар – с прическа първи номер, кубинки (как издържа, не ми е ясно) и зашито трицветно знаменце с надпис „България над всичко” върху тениската.

За разлика от него, първият персонаж – онзи, за когото ти разказах в по-горния параграф – е чернокож. По всяка вероятност отскоро в страната.

С това общо-взето историята щеше да приключи, ако го нямаше контекстът – предстоящият съвсем скоро т.нар. „Протест срещу циганизацията в България”, преминалият неотдавна „Протест срещу гей-парада” и хвалбите на организаторите им – досущ прилични на моя герой от автобуса – че защитават традиционния морал в родината ни. Питам: не е ли част от същия този морал уважението към възрастните хора?

П.С: Ако си стигнал дотук – благодаря за което – сигурно ще се зарадваш да разбереш, че тази седмица ще бъде интересна за (по)читателите на E-lect. С няколко думи, една отдавна обещана статия най-накрая ще види бял свят, една позабравена тема ще се върне към живот [3] и един пътепис [4] ще бъде завършен. Също така, като се има предвид родната действителност, силно се съмнявам да не намерим повод да си поговорим за политика. See you soon!