- e-lect.net - https://e-lect.net -

И отново за ГМО

[1]Спомняш ли си зловещата ГМ-заплаха? Допреди няколко дни лично аз бях позабравил тази вълнуваща тема, която беше в основата на една от първите теории на конспирацията, която се опитахме да оценим на базата на здравия разум в E-lect [2]. Последната статия [3] по въпроса тук е от 13 юли 2010 г., а дори последното споменаване на ГМО в сайта [4] допреди текста ми за политиката и критиката [5] от миналата седмица датира от 12 март 2011 г.

Едва ли има съмнение, че мнозина от опонентите на ГМО отпреди пет години по никакъв начин не са променили позицията си днес – разбира се, когато въобще се замислят за „доматите с гени“ и други злокобни научни открития. Пет години обаче са много време, което в някои случаи е повече от достатъчно, за да разсее категорично определени конспиративни теории и да натрупа голямо количество доказателства, оборващи други.

Да вземем за пример едно от като цяло най-нелепите твърдения в анти-ГМО кампанията у нас – това, че генномодифицираните организми са виновни за измирането на пчелите в САЩ. Ако то беше вярно, броят на пчелите в страната трябваше да продължи да намалява и след 2010 г. По данни на американското селскостопанско министерство [6] обаче, след като броят на пчелните кошери наистина намалява през 2011 г. спрямо 2010 (която обаче е годината с най-много такива в предходното десетилетие), той започва да расте през 2012, 2013 и 2014 г. и днес е точно толкова голям, колкото и през 1995 и 1996 г. (т.е. по времето непосредствено преди да започне отглеждането на ГМ култури в индустриални размери).

Или да разгледаме популярното отпреди пет години твърдение, че ГМО са отговорни за нарастващ брой заболявания от рак в САЩ. Интересно как се връзва то с резултатите от последния доклад на Националния институт за рака [7] (National Cancer Institute), който установява, че между 2007 и 2011 г. броят на новозаболелите от рак мъже намалява с 1.8 процента годишно, докато този на жените остава непроменен през целия период от 1998 до 2011 г.?

В тази връзка, човек би очаквал нещо толкова зловещо като ГМО, които според представите на много от противниците си са виновни за голямо количество болести, да доведе до спад в очакваната продължителност на живота именно в страната, в която заема над 80 процента от менюто на хората (още повече, че говорим за държава, която в очите на повечето активисти има ужасяваща система на здравеопазване и е здраво вплетена в хватката на корпоративните гиганти). Противно на това, между 2010 и 2015 средната очаквана продължителност на живота в САЩ се повишава [8] от 78.24 на 78.88 години.

В крайна сметка обаче истинска присъда на анти-ГМО активистите поставят все по-голямото количество изследвания, които категорично доказват, че предполагаемите проблеми с тази технология не съществуват (като хубав пример са тези 1783 изследвания [9], направени между 2002 и 2012 г. и каталогизирани от екип италиански учени, резултатът [10] от които е, че „не са открити никакви значими опасности, свързани с употребата на генномодифицирани семена“ нито за околната среда, нито за здравето на човека).

Затова и не случайно още в края на 2012 г. Американската асоциация, съдействаща за научния напредък (American Association for Advancement of Science) декларира, че ГМО са безопасни [11], между другото цитирайки струващите над 300 милиона евро няколкостотин изследвания по темата, финансирани от ЕС, стигащи до точно същия извод.

[12] [13]