- e-lect.net - https://e-lect.net -

Кой се страхува от Меглена Кунева?

[1]Обявяването на кандидатурата на Меглена Кунева за президент е на път да предизвика невиждана истерия, още по-интересна на фона на гробното мълчание, запазено по адрес на един доказан „волен” психопат, който за момента е единственият ѝ конкурент. Господин Костов заяви, че тя не трябва да привлича повече внимание, защото няма шанс за успех, но в същото време не пропусна да ни уплаши с предполагаемата подкрепа на Тройната коалиция.

От своя страна Румен Овчаров ѝ предрече позорна загуба от БСП, а дори уважаваният кандидат за кандидат за най-представителния пост в България Петър Курумбашев не пропусна да се възмути на участието на „Шоуто на Слави” в предизборната ѝ кампания (сякаш това да имаш позиция е нещо лошо). Към общия хор се присъедини Яне Янев, но – убеден съм – той няма да е последен.

Най-неприятно впечатление лично на мен, обаче, направи Иво Инджев [2]. Вече съм споделял виждането си [3], че той може да бъде добър журналист – а всъщност и способен общественик [4] – стига да престане с отдавна втръсналата на всички вендета спрямо президента Първанов (ударила дъно с творчески опити като този [5]) и Би Ти Ви, и да се заеме с истинската си работа – която, разбира се, пак може да го изправи срещу държавния глава.

Декларацията на господин Инджев, че няма да подкрепи Меглена Кунева, защото Слави Трифонов я подкрепя, го хвърля в полето на чистия нихилизъм, понеже няма да се намери и един кандидат, в полза на когото да се обявят само хора, одобрени от него. Впрочем подобно опростенческо и селско (по думите на самия журналист) мислене изглежда му се отдава.

На този фон си мисля, че госпожа Кунева е възприемана като по-опасна, отколкото личи. В същото време тя е и доста полезна – от една страна е къде къде по-лесно да изградиш кампанията си върху измислени плашила, вместо да я направиш конструктивна, от друга – оплюването у нас успешно продава.

Що се отнася до мен, аз съм съгласен с думите на Симеон Сакскобургготски, че е важно да се гласува „за”, а не „против”, и да не търсят интриги и играят игрички. В този смисъл цялото поведение на Меглена Кунева ми допада за разлика от провинциалния негативизъм на самообявилите се нейни врагове.

(Да припомням ли, че има разлика между критика и недостойно оплюване?)

Не знам дали ще гласувам за нея – рано е още. Но знам, че България има нужда от повече космополитизъм и повече благородство в духа на европейската и северноамериканска цивилизация, към която неуспешно се стреми, и по-малко селяния и грубост в стила на Комунистическата партия и ДС, от които произлизат повечето от днешните ни герои.

П.С: Снимката е от Wikipedia.

[6] [7]