- E-lect.net - https://e-lect.net -

Сто години страх

[1]Една дискусия във Facebook профила на известен български „зелен“, на която попаднах случайно вчера, ме накара да се замисля до каква степен се е изменил интелектуалният климат по темата „глобално затопляне“ в последно време и най-вече в каква посока е промяната извън научните среди (където темата и за момент не е преставала да бъде дискусионна, при все измисления в медиите 97-процентов консенсус).

Две неща ми направиха впечатление, първото от които е, че тенденцията почти никой вече да не говори за „глобално затопляне“, заменяйки термина с по-всеобхватната фраза „причинена от човека промяна в климата“, продължава да се задълбочава с всяка следваща година, в която прогнозите на IPCC – самите те за пореден път променени в посока надолу през 2013 – се разминават с реалността, а второто, че известният български „зелен“ се оказа обсадено и не особено адекватно малцинство в дискусия в своя собствен профил.

Ще оставя собственото си мнение по въпроса има ли „глобално затопляне“ и по-скоро вредно или по-скоро полезно е то, за друга статия. Това, което за пореден път виждам обаче, е, че за интелигентните хора дългата поредица от несбъднали се прогнози и непрекъснати корекции, отдалечаващи във времето неизбежната ни гибел, е крещяща червена лампа за възможностите ни да прогнозираме адекватно развитието на сложна система като климата на Земята. Не по този начин стои въпросът с много политици, медии и „еко“-активисти по света, за които насаждането на страх е източник на власт, доходи и интелектуално признание, при това не от днес, а от много много отдавна.

Така например още през февруари 1895 г. (скоро след убийството на Стефан Стамболов и по време, когато Руската, Австро-Унгарската, Германската и Османската империя все още съществуват на световната карта) The New York Times предупреждава читателите си за заплаха от глобално застудяване със статия, озаглавена “Prospects of Another Glacial Period; Geologists Think the World May Be Frozen Up Again [2]”, а 7 години по-късно заплахата се променя и The Los Angeles Times пише, че ледниците със сигурност са на път да изчезнат в най-скоро време.

(По ирония на съдбата трагичната участ на Титаник десет години след излизането на тази статия показва до колко несъстоятелна е била въпросната прогноза.)

През 1912 г. The New York Times отново вижда наближаващата ледена епоха в материал под заглавието „Prof. Schmidt Warns Us of an Encroaching Ice Age [3]“ и това изглежда е водещото убеждение за съдбата на света поне за десетилетие и половина напред (като от тази статия от септември 1924 г. [4] например разбираме, че „MacMillan Reports Signs of New Ice Age“). Само пет години по-късно The Los Angeles Times отново се заема с темата с текст, озаглавен Is Another Ice Age Coming, в който обаче се споделя убеждението на геолозите, че планетата се затопля и ще продължи да го прави.

Напук на предишните си прогнози The New York Times отбелязва наличието на 25-годишен период на нарастване на температурата на територията на САЩ в статия от 1933 година [5], а през 1938 Кралското Метеорологично дружество във Великобритания прогнозира, че затоплянето, причинено от изпускането в атмосферата на въглероден диоксид, ще донесе предимно ползи на човечеството.

През 1952 г. The New York Times отново ни информира за продължаващото по това време вече 50 години глобално затопляне [6]. През 1969 г. същият вестник [7] прогнозира, че полярната шапка на Северния полюс ще е изчезнала до едно-две десетилетия (да, когато Ал Гор казва точно същото през 2007 г. [8], вече са изминали 38 години, в които нищо подобно не е случило). Тази интересна прогноза е направена само малко преди списание Тайм да ни разкаже, че светът се застудява през изминалите 40 години в 1974 г., а Washington Post да предскаже идващата Ледена епоха точно по същото време. В самия The New York Times от 1974 г. вече са забравили за прогнозата си от 1969 г. и този път предричат катастрофално намаляване на земеделската продукция в резултат на застудяването, което ще доведе до масов глад, анархия и насилие, а през май 1975 г. публикуват статия под заглавието „Scientists Ponder Why World’s Climate Is Changing; a Major Cooling Widely Considered to Be Inevitable [9]“.

В същата година редакторът на списание New Scientist предупреждава, че настъпващата ледена епоха е толкова голяма опасност за човечеството, колкото и ядрената война, но само половин десетилетие по-късно и тази заплаха е забравена, а ние отново научаваме, че сме изправени пред катастрофално глобално затопляне. Такъв е и преобладаващият мотив в медийните коментари в периода от 1981 до приблизително 2005 г., откогато затоплянето все по-често се измества от „промяната в климата“ във вестникарските заглавия, така че на всички да ни е ясно, че няма значение дали Земята се затопля или застудява – и в двата случая трябва да живеем в страх.

Независимо от медийната истерия по темата за климата, продължаваща вече над 100 години, обаче, в научните среди дебатът не само не е завършил, но и постепенно се разгорещява, а единственото, което знаем, с абсолютна сигурност е, че познанията ни в тази област все още са твърде рудиментарни, за да може да кажем каквото и да било с абсолютна сигурност.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [10] или да последваш този сайт в Twitter [11].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [12]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.