Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Скептичен поглед към глобалното затопляне

Антъни Уотс е бивш телевизионен и настоящ радио метеоролог (който признава, че вече излиза в ефир „само за забавление”), както и ръководител на няколко компании, създаващи продукти в областта на наблюдението и прогнозирането на времето. Той определя себе си като „зелен” и защитава идеята за ограничаване на разхищението на електроенергия и преминаване към алтернативни енергийни източници.

По собствените му думи, за разлика от мнозина, „които само приказват”, в къщата си има 10-киловатов слънчев панел. Още един такъв – само че 125-киловатов – е инсталиран от него в местно училище, към което е бил настоятел. Ще пропусна останалите подобрения, които Уотс е направил у дома си (като енергоспестяващите крушки, ограничили потреблението му за осветление повече от пет пъти), и само за информация ще спомена, че той кара електрически автомобил.

Перфектният еколог, нали? С уговорката, че Антъни Уотс никога не е бил приеман за такъв, без значение какъв е приносът му към разбирането и опазването на околната среда. Защото днес това дали си еколог все по-често се определя от наличието на сляпа вяра в катехизиса на зеленото движение – глобално затопляне има и то е причинено от човека, който на всичкото отгоре е в тотално нарушение на извечната хармония в природата. А Антъни Уотс е скептик [1].

Освен това той е блогър. Блогът му се казва „Watts Up With That?” (като първата дума е заигравка с фамилията на автора – Watts – звучаща по същия начин като What’s) и преди всичко е посветен на проблема за промяната в климата и затоплянето, стимулирано – както се твърди – от огромното количество въглеродни емисии, излъчвани от човечеството в атмосферата.

Целта на настоящата кратка статия е да те информира за съществуването на този интересен сайт, който по скромното ми мнение (поддържано от още около 3 милиона читатели) си заслужава да бъде следен. Както и за факта, че научният дебат далеч не е приключил, без значение какво си мислят родните „природозащитници” [2]. Все пак именно „Watts Up With That?” спечели наградата за най-добър научен блог за 2008 г.

П.С: Няма как да не спомена, че сайтът на Антъни Уотс е само на английски, така че, за да му обърнеш внимание, ще трябва да знаеш този език.

***

[1] Но не „отрицател”. Една особеност на езика на защитниците на причиненото от човека глобално затопляне е определянето на опонентите им като „climate change deniers”. В общия случай те не са такива, а просто хора, които приемат съществуващите доказателства за недостатъчни. Казано с други думи, съмняващи се.

[2] Кавичките, естествено, са поставени нарочно.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.