Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Антиваксърството убива

Достатъчно е само да видиш някоя от многобройните снимки на деца с дребна шарка (болест, известна още като морбили), за да се увериш, че това е гадно заболяване, с което не искаш да се сблъскваш. Исторически, морбилите са причинявали около 2.6 милиона смъртни случая годишно по света, докато разработването на ваксина срещу тях и последвалата масова ваксинация постепенно не свежда това число до 89 780 през 2016 г. По данни на Световната здравна организация само между 2000 и 2016 година ваксинацията срещу дребна шарка предотвратява над 20 милиона смъртни случая – факт, който придобива още по-голяма важност, когато научиш, че повечето от тези потенциални жертви щяха да са деца на възраст до пет години.

Тъй като за морбилите няма разработено лечение и масовата ваксинация е най-доброто средство, с което разполагаме за пълното им елиминиране, новината, че това заболяване се завръща в Европа, е едновременно болезнена и отваряща очите. След като през 2016 г. броят на заразените на Стария континент е 5 273, а през 2017 – 23 927, само от началото на тази година досега са регистрирани над 41 000 случая, а поне 37 завършват фатално.

Експертите са категорични: основен фактор е намаляващият брой на ваксинираните, който на свой ред се свързва с едно отдавна опровергано изследване отпреди 20-ина година, „открило“ връзка между ваксината срещу морбили и аутизъм.

Когато за първи път писах за по това време набиращото сила антивакс движение у нас преди повече от седем години, дори не подозирах, че тази поредна проява на фанатизма и невежеството може да се превърне в реална заплаха за публичното здраве. Днес, за нещастие, това вече е факт. Когато съм по-философски настроен, може би ще поразсъждавам повече за плодовете на прогреса, които твърде бързо се превръщат в даденост и ни карат да забравяме какво ги е причинило. Но в този текст само ще кажа, че всеки един от хората, оставили критичното си мислене на входа на поредната конспиративна теория по отношение на ваксините, носи своята малка част от отговорността за (поне моментното) завръщане на заболяване, което беше напът да бъде изличено.

Поздравления!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.