- E-lect.net - https://e-lect.net -

Антивакс, антиразум

[1]Наред с иначе безспорните си достойнства, форумът на БГМАМА винаги е бил място, изпълнено с фанатизъм и невежество – ерго, важен източник на вдъхновение за този сайт. Колко опасни могат да бъдат съвременните прояви на неолудизъм, мисля, няма особена нужда от обяснение – всички го видяхме покрай истерията с ГМО [2] отпреди година. Това е и причината да поискам да кажа няколко думи за новата-стара мания на форумните активистки: борбата с ваксинацията.

За да не го обяснявам после, днешната статия няма за цел да изнамира научни аргументи в защита на съвременната медицина. Първо, защото на друго място Бегемот се е справила по-добре [3], и второ, понеже, въпреки това, аргументите ѝ имат смисъл само за онези, които изначално са подготвени да разсъждават. Фанатизмът няма допирни точки с разума, така че нито един фанатик не би променил убежденията си, колкото и статии и изследвания в сериозни журнали да му цитираш.

(Особено ако е способен на твърдения като: „гените могат да се променят под влияние на мислите на човека”, „съвременната медицина не е в състояние да излекува нито една болест” и „че страшните болести се причиняват от микроорганизми е абсурд, с който ежедневно се промиват мозъците на хората” – от произволна страница [4] в произволно избрана тема в БГМАМА.)

За какво ще говоря тогава, ли? Да предположим в името на спора, че противниците на ваксините не са зле информирани идиоти и основните им страхове са оправдани. Нека вземем за пример аутизма, да се съгласим, че науката е в пълна грешка при определянето на причините за него и да приемем, че той е 100-процентно следствие от имунизационната практика.

Следователно, във фиктивния свят, който току-що си измислихме, 1 от всеки хиляда души по света [5] е аутист в следствие на ваксинацията.

А сега да погледнем назад във времето. В зората на Индустриалната революция през XVIII век приблизително 70% от живородените деца умират преди да са навършили пет години (като този процент е над 75 например в Лондон, както показва първата съвременна статистика). Значително по-късно – след въвеждането на първото поколение ваксини и изличаването на някои болести, както и едновременното развитие на много други фактори, но все още преди големите успехи на имунизацията – т.е. през 1955 г. [6], положението е следното:

В Африка детската смъртност е 264 на 1000 (26.4%), в Югоизточна Азия – 222, в района на Западния Тихи океан – 154, в Източното Средиземноморие – 238. Числото е 140 като цяло за американския континент и 63 в Европа.

Продължаваме със статистиката и насочваме вниманието си към 1995-1999 г. В Африка детската смъртност е спаднала на 152 от всеки хиляда живородени деца (15.2%), в Югоизточна Азия – на 90 (9%). В Западния Пасифик тя вече е 48, в обширния източносредиземноморски регион – 71, в Америките – 38, а в Европа: 9. Нещо повече, огромна част от детските смъртни случаи в развиващия се свят [7] са причинени от само три болести, които са част от имунизационния календар в развитите държави и на практика не пораждат заплаха.

Би трябвало да е ясно какво показва статистиката, но специално за посетителите от БГМАМА ще уточня бавно, на висок глас и помагайки си с жестове. Дори при ужасяващата хипотеза, според която ваксините водят до аутизъм, шансът това да се случи е между 0.1 и 0.9 на сто. В същото време вероятността детето ти да преживее петата си годишнина в свят без никаква имунизация е едва 25-30 на сто. Дори в относително цивилизования свят от 50-те – но преди много от съвременните ваксини – шансът то да умре в резултат от предотвратимо заболяване е от няколко десетки до няколкостотин пъти по-голям от този да да бъде аутист сега.

Статистиката е безжалостна. Тя впрочем е същата и за всички останали реални или измислени проблеми с ваксинацията – поотделно или взети заедно. И, ако за една БГМАМА 0.1-процентният риск детето ѝ да стане жертва на определено увреждане е по-голяма заплаха от например 20-процентния то да загине, за всеки нормален човек – вярвам – положението е точно противоположно.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [8] или да последваш този сайт в Twitter [9].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [10]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.