Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Burn, Nessebar, Burn

Вече трети ден съм в умерен потрес от случващото се в Несебър и по-конкретно от липсата на адекватна обществена реакция във връзка с него. Преди да дефинирам какво разбирам под последното, нека ти припомня станалото в най-стария град по родното Черноморие (който все още, макар и формално, минава за обект на световното културно наследство, а в действителност не е нищо повече от паметник на онази толкова типична „българска и родна” простотия, която се очаква да любиш, тачиш и т.н.):

1. Възмутените от желанието на държавата да спре незаконното строителство и да премахне вече построеното в нарушение на закона, местни жители започнаха подписка, настояваща да не им бъдат събаряни, нека го кажа за трети път, незаконните постройки.

2. Същите хорица, които за яснота ще определим с кодовото име олигофрени, подпалиха автомобилни гуми и опожариха крепостните стени на древна Месембрия, увреждайки ги непоправимо, според тази декларация на общината. За да не го казвам аз, ще цитирам едно изречение от въпросния документ, в което се казва, че това престъпление „може да бъде сравнено по своята диващина единствено с унищожаването на културни паметници от талибаните и ислямските фундаменталисти в Афганистан”.

3. Все така скандализираните от неразбираемите за тях опити за въвеждане на законност несебърци стартираха втора и – оказа се – уникална в планетарен мащаб подписка за изваждане на града от списъка на обекти под закрилата на ЮНЕСКО. С което най-сетне изпълниха мечтата на поколения националисти и ний да дадем нещо на света.

На всичко това българското общество реагира… как? С някакъв умерен укор, придружен със скрито разбиране, защото каква е тая държава, че да ми налага ред на мене? Не ги ли виждаш тия мафиоти в парламента, че само крадат от парите от народа, и ония цигани, дето всички така треперим от тях, че не е лошо да създадем доброволни гвардейски отряди в кафяви ризи с традиционни старобългарски свастики и между другото да отворим поне лагера в Белене? Или турците, чиято филмова индустрия се създава с единствената цел да ни зароби за още пет века? Гнусните евреи и още по-гнусните гейове? С такава конспирация срещу България как да ти е проблем доблестната подписка на несебърци?

(Разбира се, не твърдя, че липсата на интерес към морския град е чак всеобхватна – просто единствената остра реакция, с изключение на тази на общината, която аз открих, е рожба на клавиатурата на Мартин Карбовски.)

Само че, да не казвам голяма дума: станалото в Несебър е много по-сериозен проблем от всеки от споменатите по-горе – дори само защото не принадлежи на очарователния свят на фантастиката. Макар да звучи така. И, даже да не ти се ще да го признаеш, ти вече имаш отношение към него. Какво точно е то до голяма степен ще бъде определящо за бъдещето на тази държава.

Европа или Афганистан? Кое предпочиташ?

12 коментара

 1. marystaneva каза:

  Европа, разбира се! С нейния ред и правила и с нейната непримиримост към тяхното нарушаване.

 2. mariqna каза:

  Значи хората са инвестирали, администрацията е дала разрешение за п/ри/остройките, пък сега искат да ги бутат, без да ги обещетят?! Ей на това, по повод Несебър, нямаше как да отговоря в днешния остър спор с бивш общински съветник от друг черноморски град. Вече изгубих представа за Нормалност и Правда. Напълно съм съгласна с Вас, обаче… Знаете ли, сбърканите разбирания и стремежи на основната маса българи са: Осигури своето Днес, нежели общото Утре. Жалко! Късогледци!

 3. Длъжен съм да кажа, че ако администрацията наистина е давала разрешения за строеж в нарушение на закона, казусът доста се усложнява – но най-вече защото някой трябва да си понесе отговорността. Иначе всеки незаконен строеж е точно това – противоречащ на правовия ред в България и просто трябва да бъде срутен. Що за простотия ще да е това с обезщетяването? Че утре всеки закононарушител ще поиска и той така…

 4. mariqna каза:

  „Номерът е: Да мине номера“.

  Ако превърнем престъпленията в практика, количеството им ще затрудни привеждането в норма: те вече не са закононарушения, а „нещо нормално, всички правят така“. Първосигнално, грехозащитно, по нашенски…

 5. Stefan каза:

  Мен просто ме е срам, че съм българин. Унижен съм като гражданин на България и с нарушени права, още от момента, когато кметът на Несебър подкрепи протеста /по-голяма наглост и безочие, здраве му кажи/ – резултатът е налице. Обезверен съм, че нещо ще се получи, тъй като българския национализъм и патриотизъм в последно време се ограничават само с надхващане с Македония, изтъкване на корена на някой успял човек по света с българско потекло или с недооценената ни песен по Евровизия. Кой кого да санкционира в случая??? Власт имащите сами себе си за нарушение на закона с действия и бездействия; възползвалите се от неразборията в страната нямащи нищо общо с българщината инвеститори, но държащи определени лостове в икономиката; гражданското общество /по-точно масата гласуващи и определящи избора на първите/, което единствената му мисъл е как да оцелее без много напън и е драснало клечката на гумите? Боже опази България от българите.

 6. Margarita каза:

  А защо не казват тези нещастници и онази „обляканата“ колко пари струват на държавата, т.е. пари от моите данъци, за да им бъде укрепен брега, да се укрепи провлака?!?

  И изобщо като не им харесват правилата, да напуснат стария град и да се заселят в гетото Свети Влас… Адски нагли и прости хора… Не вярвам да не може и сега при това безцеремонно и разрушително поведение да бъдат подведени под отговорност…

 7. Извинявай за невежеството, но коя „облякана“?

 8. Мишо каза:

  От Несебър съм и ще те съдя за обида и уронване на престижа на моето населено място! Как не ва е срам да говорите срещо почтени български граждани? Само лижете задника на Боко Тиквата.

 9. Виж сега!

  Първо, в българския език няма дума „ва“. Пише се „ви“. Но това е дребен кахър в сравнение с останалото.

  Второ, тази статия се позовава доста стриктно на декларацията на собствената ти община. Ако мислиш, че някой ти уронва престижа, то на първо място е тя. Дори това би било глупаво, естествено – несебърци (разбира се, не всички) сами се показаха като – как беше по-горе?! – талибани.

  И трето, заради второто, ако ще съдиш някого, ще трябва да започнеш от общината си и да продължиш с много, много хора. След което съдът ще ти се изсмее. Прочее „Боко Тиквата“ уронва престижа на българския министър-председател и косвено на държавната власт, така че по твоята логика той ще може да те осъди.

  Смях! 🙂

 10. mariqna каза:

  Докъде ни доведе сривът на българското образование! 🙂 Във всяко едно отношение…

 11. poohy каза:

  Aма наистина ли – опожарили са крепостните стени? Наистана са талибани. Хем строят незаконно, хем искат обезщетения, хем съсипват история – несебърци, срам ме е от вас! И във вестниците нищо не пише за това – уууууууу!

 12. :) каза:

  ХАХАХАХАХА, не, не, не мога, не съм к’ви са тея глупости? В Несебър да не праят brainstorming всяка сутрин да идват с мошни идеи за скучния им ден… Бате, хора без работа :D.