- E-lect.net - https://e-lect.net -

Burn, Nessebar, Burn

[1]Вече трети ден съм в умерен потрес от случващото се в Несебър и по-конкретно от липсата на адекватна обществена реакция във връзка с него. Преди да дефинирам какво разбирам под последното, нека ти припомня станалото в най-стария град по родното Черноморие (който все още, макар и формално, минава за обект на световното културно наследство, а в действителност не е нищо повече от паметник на онази толкова типична „българска и родна” простотия, която се очаква да любиш, тачиш и т.н.):

1. Възмутените от желанието на държавата да спре незаконното строителство и да премахне вече построеното в нарушение на закона, местни жители започнаха подписка, настояваща да не им бъдат събаряни, нека го кажа за трети път, незаконните постройки.

2. Същите хорица, които за яснота ще определим с кодовото име олигофрени, подпалиха автомобилни гуми и опожариха крепостните стени на древна Месембрия, увреждайки ги непоправимо, според тази декларация на общината [2]. За да не го казвам аз, ще цитирам едно изречение от въпросния документ, в което се казва, че това престъпление „може да бъде сравнено по своята диващина единствено с унищожаването на културни паметници от талибаните и ислямските фундаменталисти в Афганистан”.

3. Все така скандализираните от неразбираемите за тях опити за въвеждане на законност несебърци стартираха втора и – оказа се – уникална в планетарен мащаб подписка за изваждане на града от списъка на обекти под закрилата на ЮНЕСКО. С което най-сетне изпълниха мечтата на поколения националисти и ний да дадем нещо на света.

На всичко това българското общество реагира… как? С някакъв умерен укор, придружен със скрито разбиране, защото каква е тая държава, че да ми налага ред на мене? Не ги ли виждаш тия мафиоти в парламента, че само крадат от парите от народа, и ония цигани, дето всички така треперим от тях, че не е лошо да създадем доброволни гвардейски отряди в кафяви ризи с традиционни старобългарски свастики и между другото да отворим поне лагера в Белене? Или турците, чиято филмова индустрия се създава с единствената цел да ни зароби за още пет века? Гнусните евреи и още по-гнусните гейове? С такава конспирация срещу България как да ти е проблем доблестната подписка на несебърци?

(Разбира се, не твърдя, че липсата на интерес към морския град е чак всеобхватна – просто единствената остра реакция [3], с изключение на тази на общината, която аз открих, е рожба на клавиатурата на Мартин Карбовски.)

Само че, да не казвам голяма дума: станалото в Несебър е много по-сериозен проблем от всеки от споменатите по-горе – дори само защото не принадлежи на очарователния свят на фантастиката. Макар да звучи така. И, даже да не ти се ще да го признаеш, ти вече имаш отношение към него. Какво точно е то до голяма степен ще бъде определящо за бъдещето на тази държава.

Европа или Афганистан? Кое предпочиташ?