Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

С грижа за здравето

Както вече е ставало дума, въпреки че не е задължително спортът да подобри здравословното ти състояние сам по себе си, той е едно от двете основни немедицински средства, до които можеш да прибегнеш, за да се чувстваш добре в кожата си максимално дълго време, да намалиш значително риска от рак, диабет и сърдечно-съдово заболяване и да подобриш биологичната си възраст (т.е. възрастта, на която тялото ти смята, че е, и която при много от хората значително надхвърля тяхната хронологична възраст). Една от причините повечето спортове, заедно с правилното хранене, да имат положително въздействие върху човешкото здраве е, че те подобряват композицията на тялото, което ще рече, че намаляват общия процент на мазнините в него и увеличават този на мускулната маса.

Въпреки че в действителност реалността е далеч по-сложна от това описание, за да разбереш смисъла на горното изречение трябва да знаеш на първо място, че мастните тъкани са по-скоро вредни (а от определено ниво нагоре направо разрушителни) за човешкото тяло, а мускулните са предимно полезни, и на второ, че след края на пубертета мускулната маса престава да расте сама по себе си – тоест, без да я стимулираш по някакъв начин – и започва постепенно да се разгражда, така че количеството ѝ след няколко години без сериозна физическа активност е значително по-малко, отколкото в началото на споменатия период.

Сред негативните ефекти на мазнините в тялото ти – които, противно на мускулите, нарастват лесно – е и повишеният риск от един куп заболявания, включително измежду най-големите убийци в развития свят в наши дни. Намаляването на мускулните тъкани пък от своя страна забавя метаболизма (а това при равни други условия допринася за нарастването на мастните ти тъкани), отслабва ставите (което може да доведе до артрит), допринася за по-лесното чупене на костите, ограничава мобилността в напреднала възраст и има още цял куп гадни последствия, на които не си струва да се спираме тук.

По начало има множество различни начини да разбереш дали композицията на тялото ти има нужда от подобрение, но на мен ми изглежда най-лесно да започнеш с размера на талията си. За мъж от европеидната раса всеки резултат от 94 сантиметра нагоре е показателен за много висок риск за здравето, а при 102 сантиметра и повече си длъжен да вземеш спешни мерки и да се молиш да не е твърде късно. При жените съответните числа са 80 и 88 сантиметра.

Ако надхвърляш някое от тях, значи имаш проблем с мазнините и е важно заради самия себе си да се опиташ да ги намалиш. Ако си на повече от 25-26 години и не си се занимавал със спорт или друга сериозна физическа активност в продължение на повече от година-две, имаш и проблем с мускулната маса и е наложително да се опиташ да я увеличиш. Добрата новина за огромното мнозинство от хората е, че рецептата за справяне с тези заплахи за здравето е съвсем проста и не изисква нищо друго, освен воля: тя включва повече спорт и по-рационално хранене (но не под формата на диети).

П.С. Както подсказва горният колаж, най-безсрамно откраднат от интернет, никога не е късно да започнеш да се грижиш за тялото си.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.