- E-lect.net - https://e-lect.net -

Избери своята автобиография

[1]Трябва да си призная, че новелизираните (авто)биографии са измежду най-малко любимите ми литературни форми. Разбирам желанието на много хора да научат по нещичко от живота на онези, на които се възхищават, разбирам и любопитството към света на знаменитостите, но при все това в общия случай имам много слаб интерес към четенето на подобни книги.

Горното обаче не само не попречи, ами и допринесе да ме зарадва новината, че Нийл Патрик Харис е готов с една малко по-различна автобиографична книга, която ще се продава на англоезичния пазар от 14 октомври.

Знам, че много добре знаеш кой е Нийл Патрик Харис, така че няма да бъде необходимо да ти обяснявам за кариерата му комедиен актьор (област, в която е най-известен с ролята си на Барни Стинсън в How I Met Your Mother), актьор на Бродуей, продуцент, певец и режисьор, който на всичкото отгоре скандализира пуританите с успешния си хомосексуален брак и двете си деца.

Що се отнася до това с какво е по-различна неговата автобиография, отговорът е, че тя вместо описана в обикновено книга – т.е. такава, при която четеш историята последователно от първа до последна страница – е замислена и реализирана като книга-игра в духа на класическата в тази медия поредица Choose Your Own Adventure (оттук и заглавието Choose Your Own Autobiography).

Ако не си наясно със смисъла на термина „книга-игра“, в нея историята обикновено наистина започва от първата страница (от общо 304-те в книгата на Нийл Патрик Харис например), но какво ще се случи по-нататък зависи преди всичко от твоите решения в ситуациите, разработени за теб от автора ѝ. (Като в конкретния случай споменатите решения могат да доведат читателя до слава, богатство и истинска любов, или до бедност, любовна мъка и мъчителна смърт, причинена от пирани – или поне така твърди рекламата на Choose Your Own Autobiography в Амазон [2]).

Читателите на E-lect знаят, че тук не само не веднъж сме писали за книги-игри, но и подкрепяме усилията за възраждане на тази литературна форма у нас, идващи от хора като моите приятели Александър Торофиев [3], Николай Гьошев [4] и Никола Райков [5], така че автобиографичната интерактивна книга на Нийл Патрик Харис е експеримент, който с голям интерес ще прочета.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [6] или да последваш този сайт в Twitter [7].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [8]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.