Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Климатът и войната

Виновна ли е промяната в климата за гражданските конфликти в Африка? Най-вероятно не, показва ново изследване, което не мога да пропусна да цитирам, тъй като поставя под въпрос вече установеното ни схващане по темата. Проучването, публикувано в Бюлетина на националната академия на науките на САЩ, твърди, че традиционните фактори като бедността и социалното напрежение често пъти са в основата на въоръжените сблъсъци на Черния континент. За разлика от тях, влиянието на различните елементи на климата остава недоказано.

По думите на автора, „ако вземем няколко различни дефиниции за конфликти и много различни начини за измерване изменчивостта на климата, между повечето от тях няма да има връзка”. Въпреки това напоследък непрекъснато се натъкваме на публични намеци за  такава, правени с политическа цел.

Изследването, което впрочем е цитирано от BBC, поставя под съмнение по-ранен доклад (от ноември миналата година), посочващ, че климатът е основният двигател на въоръжените сблъсъци в Африка, и прогнозиращ, че евентуално бъдещо затопляне вероятно ще увеличи броя на жертвите от тях.

Твърде рано е за подобно предсказание, казва новият документ. Това, обаче, не значи, че инициативите на ООН за борба с глобалното затопляне не са важни. Те просто „не бива да бъдат приемани като заместител на традиционните мерки за укрепване на мира”.

За по-интересно, автор на последното изследване е норвежкият учен Halvard Buhaug (а ти знаеш ли как трябва да се произнася това на български?), а създател на предишното е американски екип. Дали ще се постигне консенсус? Предстои да видим.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

4 коментара

  1. Чак да са причина може би не, но определено могат да бъдат катализатор на конфликтите. Тва за климатичните промени. Иначе добре знаем, че африканците спокойно могат да си се избиват и без да е намесен климатът. 

  2. Бе, ако се съди от написаното от гологлавия норвежец с името-което-не-знам-как-се-произнася, няма достатъчно доказателства, за да бъдат приети и за катализатор. Въпросът е, че въпреки липсата им разни политически активни хора, предимно от зеления край на спектъра, не спират да ги дават като предупреждение за надвисналия апокалипсис, който скоро всички ша ни помете (виж Боби Сандов). А те не са или ако са, поне не можем да го установим със сигурност. Що се отнася до края на света, вече съм писал по темата.

  3. Принципно всичко, което може да създаде напрежение, може да улесни евентуален золум. Липсата на питейна вода създава (или ще създава) напрежение, а това в някаква степен ще налее масло в огъня. Това не значи, че климатичните промени са основна причина за масовите кланета в Африка, а просто един от многото фактори. Доколко са основен, не се наемам да коментирам. Само ще повторя, че и преди доста години африканците пак си се избиваха много успешно. 

  4. Именно! Идеята на целия коментар зад проучването е, че учените и в този, както в много други случаи всъщност не знаят дали нещата стоят така, както ги представят, но това въобще не спира политиците да ги представят по този начин, а хората, плашещи се от всичко, да им вярват.