- E-lect.net - https://e-lect.net -

Климатът и войната

[1]Виновна ли е промяната в климата за гражданските конфликти в Африка? Най-вероятно не, показва ново изследване, което не мога да пропусна да цитирам, тъй като поставя под въпрос вече установеното ни схващане по темата. Проучването, публикувано в Бюлетина на националната академия на науките на САЩ, твърди, че традиционните фактори като бедността и социалното напрежение често пъти са в основата на въоръжените сблъсъци на Черния континент. За разлика от тях, влиянието на различните елементи на климата остава недоказано.

По думите на автора, „ако вземем няколко различни дефиниции за конфликти и много различни начини за измерване изменчивостта на климата, между повечето от тях няма да има връзка”. Въпреки това напоследък непрекъснато се натъкваме на публични намеци за  такава, правени с политическа цел.

Изследването, което впрочем е цитирано от BBC [2], поставя под съмнение по-ранен доклад (от ноември миналата година), посочващ, че климатът е основният двигател на въоръжените сблъсъци в Африка, и прогнозиращ, че евентуално бъдещо затопляне вероятно ще увеличи броя на жертвите от тях.

Твърде рано е за подобно предсказание, казва новият документ. Това, обаче, не значи, че инициативите на ООН за борба с глобалното затопляне не са важни. Те просто „не бива да бъдат приемани като заместител на традиционните мерки за укрепване на мира”.

За по-интересно, автор на последното изследване е норвежкият учен Halvard Buhaug (а ти знаеш ли как трябва да се произнася това на български?), а създател на предишното е американски екип. Дали ще се постигне консенсус? Предстои да видим.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [3] или да последваш този сайт в Twitter [4].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [5]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.