- E-lect.net - https://e-lect.net -

Коронавирус: антиваксърството убива

[1]Както знаеш, в E-lect е ставало дума множество различни теории на конспирацията. Повечето от тях впечатляват с глупостта си, но освен да предизвикат смях, едва ли могат да имат особени последици в реалния живот. (Примери са позагубилата популярност идея за СЛЕДИТЕ [2] и отдавна забравените предсказания, че светът ще свърши на 25 август 2010 [3] или 24 декември 2012 година [4].)

От време на време последователите на конспиративните теории успяват да навредят на себе си и сравнително ограничен кръг около тях – както в случая със също така не особено актуалното днес лекарство срещу рак „антималигноцит“ [5], което уж беше укривано от световната общественост от… кой знае, може би тайните интереси на прораковото лоби.

Още по-рядко се случва теоретиците на конспирацията да предизвикат истинска политическа промяна, която да се отрази негативно на широк кръг хора в държавата, в която живеят, или дори по света като цяло. Класическият пример в тази категория е анти-ГМО движението [6]. В ЕС успехът му доведе до научен застой и загуба на конкурентни предимства, но на други места – например в Индия – резултатът е стотици хиляди изгубени човешки животи годишно, които можеха да бъдат спасени с иновации като т.нар. „златен ориз“ (ориз, който е генномодифициран, така че да съдържа бета каротин – основен източник на витамин А, чийто недостиг води до смъртта на около две хиляди деца дневно в развиващи се държави, където оризът е основна храна).

Нито една от тези конспиративни теории обаче няма потенциала да навреди на човечеството по същия начин както антиваксърството. От завръщането на морбилите [7] – инфекциозно заболяване, което извървя дългия път от причинител на над два и половина милиона смъртни случаи на година до почти изличена в развития свят тривиалност, преди да започне да се поява повторно в Европа и САЩ през втората половина на изминалото десетилетие – до настоящата криза, ненавистта на една малка, но гръмогласна група от хора срещу ваксините упорито се опитва да ни върне към време, в което мнозинството от същите тези индивиди нямаше да доживеят до 40-тата си годишнина.

Скептицизмът към разработените през 2020 година ваксини срещу коронавируса имаше известно оправдание през декември. Дори тогава беше ясно, че онези от тях, които бяха одобрени в ЕС, САЩ, Израел и на други места, са ефективни и безопасни, но поне беше валиден аргументът, че малките извадки от клиничните проучвания са недостатъчни, за да правим категорични изводи в реална среда. (Другият аргумент – този, че ваксините не са тествани пълноценно – беше точно толкова неадекватен тогава, колкото е и днес.)

Два месеца по-късно доказателствата са налице. Поредица от проучвания на места като Шотландия [8] и Израел [9] недвусмислено показват, че ваксинирането намалява рязко риска от заразяване, работи срещу разпространението на инфекцията, сериозно ограничава хоспитализациите и е най-сигурният ни изход от настоящата криза.

Наясно съм, че това няма да повлияе на антиваксърите. Както членовете на всяко конспиративно движение, те не се интересуват от доказателства и, когато в крайна сметка вирусът бъде победен след още няколко месеца, ще си изработят своя теория как станалото няма нищо общо с масовите кампании за имунизация. Наскоро приключилата година обаче ни показа съвсем недвусмислено как може да изглежда светът в отсъствието на ваксина срещу един-единствен опасен инфекциозен агент.

Да допуснем завръщането на други подобни на него – като морбилите например – е идиотско и ще доведе до много страдание и смърт.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [10] или да последваш този сайт в Twitter [11].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon [12]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.