Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коронавирус: триумфът на Израел

Нула смъртни случаи от коронавирус. Този резултат отчете израелската статистика в петък за първи път от десет месеца насам. Той беше постигнат на фона на 140 заразени и трима починали средно на ден за последната седмица (за сравнение, в България заразените са 1588, а простилите се с живота си 101 дневно за същия период). В държава, в която от повече от месец мерките срещу епидемията постепенно се премахват, животът в общи линии се е върнал към нормалното, а заразата продължава да отстъпва независимо от това.

Триумфът на Израел в борбата с коронавируса за момента е без прецедент на планетата – при все че още няколко страни начело с Великобритания са поели по същия път – и се дължи единствено на изключително бързата и ефективна ваксинационна кампания. (Кампания, която беше толкова добре организирана, че само в периода от 19 до 31 декември 2020 г. бяха поставени 989 605 дози от одобрените в държавата ваксини – значително повече от общо 723 240 дози, които са поставени в България от Коледа до днес.)

Този триумф недвусмислено показва несъстоятелността на разпространения онлайн антиваксърски наратив за „опасните“, „нетествани“ и „неработещи“ ваксини. Към днешна дата 58 процента от израелските граждани (и около 81 процента от тези на 16 и повече години) са напълно ваксинирани, в резултат на което броят на новите случаи на коронавирус регистрира спад с 98.3 процента от пика си в началото на януари, а спадът при починалите е 95.4 процента.

Успехът на Израел демонстрира и колко неадекватна беше политиката на българското правителство в оставка да прави „икономии“ точно от ваксини. Ако България не се беше отказала от част от полагащите ѝ се дялове от продуктите на Pfizer и Moderna, тя пак нямаше да постигне същото, но поне нямаше да изостава три пъти от средното темпо в рамките на ЕС, щеше да си спести много безсмислени хоспитализации и смъртни случаи, и щеше да понесе по-слаб икономически удар в последните месеци.

За съжаление, няма нищо изненадващо в това, че Израел успява, там където България се проваля катастрофално. „Тук не е като там“ може да бъде добро обяснение, но не трябва да се превръща в оправдание. Напротив, всички ние дължим както на себе си, така и на страната, която обитаваме и която често парадираме, че обичаме, да се учим от успешните примери, да ги прилагаме в живота си и да се борим за държава, на която ще се гледа с възхищение.

Една малка, но не особено вероятна крачка в правилната посока би включвала огромен ръст в броя на ваксините, които се поставят ежедневно у нас. Израелският пример е недвусмислен – колкото по-бързо се ваксинираме, толкова по-скоро ще се върнем към нормалността, толкова повече животи ще бъдат спасени и толкова по-слаб удар ще понесе икономиката.

П.П. Изображението е на Karolina Grabowska и е свалено от Pexels.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.