Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коронавирус: вирусът и витамин D

В началото на април доктор Марк Алипио публикува проучване, показващо връзката между нивата на витамин D и начина, по който протича COVID-19. Изследвани са общо 212 пациенти в три болници в южноазиатски държави. От 49 случая, описани като „леки“, 47 имат нормални нива на витамин D, при един има малък дефицит, а още един е далеч под нормата. От 59 случая, описани като „средни“, 4 имат нормални нива на витамин D, 35 са с малък дефицит, а още 20 са доста под нормата. При тежките и критични случаи, от общо 104 пациенти, четирима имат нормални нива на витамин D, 44 са с лек дефицит и 56 (или повече от половината) са далеч под нормата.

Погледнато под друг ъгъл, проучването показва, че 92.8 процента от всички пациенти с нормални нива на витамин D са прекарали болестта без особени проблеми. При 72.8 процента от онези, при които дефицитът е много под нормата обаче, COVID-19 е предизвикал сериозни усложнения.

Тази силна корелация, която впрочем се потвърждава и от други изследвания, разбира се, сама по себе си не означава, че задължително съществува причинно-следствена връзка между нивата на витамин D и това колко тежко ще бъде заболяването, причинено от новия коронавирус. В същото време отдавна е разпространено виждането, че това вещество предпазва от респираторни вирусни заболявания, включително сезонния грип. Учените подозират и, че дефицитът му в края на зимата отчасти обяснява защо грипните епидемии достигат пика си тогава, а нарастването на нивата му, когато имаме по-голяма възможност да го синтезираме при излагане на слънце, играе роля в затихването на същите през пролетта и лятото.

Този текст не цели да ти дава медицински съвети. COVID-19 все още е недостатъчно изследвано заболяване и при все че ние вече до голяма степен сме наясно кои са основните рискови фактори, свързани с него – възраст, история на тютюнопушене, наднормено тегло, диабет, сърдечно-съдови проблеми и още няколко – от време на време се случва дори хора, при които отсъства всеки от тях, да прекарат болестта тежко и даже да починат. От друга страна, всичко, което повечето от нас правят в последните месеци – от социалното дистанциране до носенето на маски – цели да минимизира риска от заразяване, при ясното осъзнаване, че той няма как да бъде сведен до нула.

На мен ми се струва, че дори в крайна сметка да не помага (което е съмнително), комбинацията от това да излизаш повече на слънце, да бъдеш физически активен и да приемаш храни и добавки, богати на витамин D, определено няма да ти навреди.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.