- E-lect.net - https://e-lect.net -

Doctor Who

[1]Когато преди няколко дни прочетох в BBC новината [2], че новият – шести след завръщането му на екран – сезон на Doctor Who (известен в България като „Доктор Кой” или „Доктор Ху”) ще започне с двоен епизод в пустинята в Юта, ми се прииска да напиша кратък материал по темата. Обаче после си казах, че няма смисъл, защото страната ни не се радва на чак толкова голямо фенство на най-дълго излъчвания научнофантастичен сериал в историята. Не че съм сигурен, но силно се съмнявам повечето хора изобщо да са чували за него.

Ако ти не си от тях, тази статия едва ли ще ти каже нещо ново – нейната цел е накратко да обясни какво всъщност е Doctor Who, така че следващият път съмненията ми да са по-малки. В тази връзка, преди да продължа съм длъжен да кажа, че написаното е дело на лаик, гледал само част от шоуто, затова предварително се извинявам за неточностите, които ултрасите евентуално ще открият – всички те са мое дело.

И така: кой е Доктор Кой? Както твърди Wikipedia, това име е обвито в мистерия. Все пак за него се знае, че принадлежи на силно ексцентричен извънземен пътешественик (произхождащ от планетата Галифрей), който прекарва живота си в размотаване из времето и пространството и между другото се бори с всяка неправда, на която попада. За целта докторът използва… е, да го наречем кораб на име TARDIS (Time And Relative Dimension(s) in Space). Поради ограничения бюджет явно – все пак сериалът е британски – въпросното средство за придвижване изглежда точно като полицейска телефонна кабина от 50-тарския Лондон (или общо-взето като всяка нормална телефонна кабина).

[3]Споменавайки родината на Doctor Who – сериала, не героя – няма как да пропусна да кажа, че той отдавна се е превърнал в значителен фактор в поп-културата на острова, както и в тази на по-големия брат отвъд океана, където докторът е ползван за вдъхновение или просто пародиран от Star Trek: TNG, The Simpsons, Family Guy и пр. Освен това шоуто намира място в книгата на Гинес не само с продължителността си във времето (от 1963 г. та до днес с известно прекъсване от 1989 до 2005 г.), но и с несравнимия си комерсиален успех.

В съвременната си реинкарнация Доктор Кой продължава да е дело на BBC, където – за разлика от БНТ – си разбират от работата. След като още от 60-те е ясно, че героят на сериала има способността да възкръсва в нова физическа обвивка, бъде ли убит – и оттам се слага край на досадната зависимост от водещия актьор – през новото хилядолетие се радвахме на деветия и десетия доктор, и ни предстои да видим какво ще се случи  с номер единадесет. С когото впрочем поредицата наближава финала си, защото също доста отдавна е установено, че Доктор Кой може да възкръсне 12 пъти преди окончателно да приключи своя път.

Но дори това да стане, имайки предвид броя на алтернативните поредици, развиващи се в ексцентричната вселена на Doctor Who (от типа на Torchwood и The Sarah Jane Adventures), едва ли скоро ще сме свидетели на края ѝ – за разлика от този на настоящата статия, който идва само след няколко думи, насочващи те към готиния сайт на сериала [4].

Така де, тъй като E-lect уважава закона, няма да споделям в кои точно торент тракъри би могъл да си го изтеглиш.