Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За природата – откровено

Иска ми се да започна тази статия с едно определение, което все по-често се изкривява в публичното пространство. Екологията е „област на научното познание, изучаваща взаимоотношенията между живите организми и околната среда“.

По всичко личи, че напоследък всеки се вълнува от нея. Благодарение на това хората, които наистина разбират проблематиката ѝ, постепенно се превръщат в обсадено малцинство – в България, но също така и в останалия свят. Гласът им отново и отново бива заглушаван от по-кресливите и едновременно с това много по-некомпетентни „природозащитници“, които с истеричен устрем подкрепят всяка кауза, в която фигурират думи като „био“ и „еко“.

Тези хора винаги се хвалят, че – за разлика от критиците си – имат сърце. Може и така да е (при все че аз съм скептичен). Това, което забравят да ти кажат, обаче, е, че им липсва ум.

Няма спор, че сърцето е важно за всеки човек, който иска да бъде пълноценна личност. Но да се оставиш единствено то да те води, когато избираш каузите, за които да се бориш, е откровена глупост. Не всеки протест е проява на гражданско самосъзнание и не всяка Facebook група те извисява над нивото на посредствените и инертни хора. Ако си изкушен от историята, навярно си наясно в колко много случаи успехът на тиранични организации и диктаторски режими е бил осигуряван от онези невежи, но благородни „човеци“, които поредната идеология е успяла да манипулира.

Или, с други думи, словосъчетанието „благороден комунист“ не е оксиморон, нито мит. Както ще видим, същото се отнася за „еколог идиот“. Защото пътят към Ада наистина е постлан с добри намерения.

С написаното по-горе искам да ти кажа няколко неща. Първото от тях е, че, без значение с какво се занимаваш, трябва да влагаш мисълта си в него. Впрочем този принцип е в основата на сайта, който четеш. От него следва второто нещо: екологията е поредната сфера, в която нараства влиянието на фанатизирани талибани, и ти не бива да се оставяш да те излъжат. Те „пишат Природа с главно П“, по същия начин, по който болшевиките говорят за „Комунизъм“ с главно „К“, а последователите на Осама бен Ладен въздигат на пиедестал религията и бъдещия си халифат. Те твърдят, че в природата всичко е подчинено на някаква изначална хармония, нарушена от човека (а той, по думите им, дори не е част от нея).

(Както всеки учен ще ти каже, между другото, няма такова нещо. Живите организми – включително хората – живеят в по-голяма или по-малка симбиоза едни с други, но отношенията им в никакъв случай не са хармонични.)

Те вменяват на всеки от нас – на мен, както и на теб, на невинния, редом до виновния – колективната вина за разрушаването на „Майката Земя“ – по същия начин, по който последователите на Ленин обвиняват всеки предприемач без изключение за реалните и мними злодеяния на капитализма.

Убеден съм, че такова нещо като колективна вина няма. Също така твърдо вярвам, че, ако се бяха родили няколко десетилетия по-рано, мнозина от днешните „еколози“ щяха да са троцкисти, маоисти, фашисти или болшевики. Сигурен съм, че хората заемат важно място в природата. Уважавам последната, без да я боготворя. Подкрепям устойчивото развитие, но не се чувствам виновен за направеното от някой друг.

Помниш ли определението, което ти дадох преди малко? Много от природозащитниците или не го знаят или вече са го забравили. Те възприемат човешките същества като нещо извън сферата на екологията. За тях ние сме отклонение.

Това ме води към третата причина да напиша тази статия. С нея искам да ти кажа, че в рубриката „Екология“ в e-lect.net няма да намериш много от материалите, на които си свикнал в сайтовете на защитниците на природата. Тук няма да се занимаваме с всяка кауза, в която има представката „еко“, и определено няма да подкрепяме тезата, че хората са девиация. Освен това ще се стремим да бъдем критични към делата на българските еколози. Знам, че така няма да се харесаме на много хора – включително мои приятели – но ми се струва, че е назряло времето да приключим с фанатизма и да приемем трезво взаимоотношенията си с околната среда.

Между сърцето и ума е възможно и необходимо да има хармония.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.