Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

В бъдеще време: (Електро)мобилност – част I

Няколко събития през септември и октомври 2018 г. маркираха посоката, в която ще се движи автомобилният транспорт през следващото десетилетие. На първо място продажбите на електрически автомобили в САЩ нараснаха със 138 процента през октомври в сравнение със същия месец на 2017, след като вече бяха отбелязали 110-процентов ръст през септември (в сравнение със септември 2017 г.).

Огромната заслуга за това е на Модел 3 на Тесла, който и през двата месеца продаде повече бройки, отколкото всички електромобили взети заедно една година по-рано.

След 37-ия пореден месец, в който продажбите на електромобили в САЩ растат на годишна база (т.е. в сравнение със същия месец от предишната година), техният дял вече е около 3 процента от общите продажби, а броят на продадените електрически автомобили в страната за първите 10 месеца от годината е с близо 70 процента по-голям, отколкото този за първите 10 месеца на 2017. Ако процентът на годишен ръст се запази през следващите години, електромобилите ще заемат над 10 процента от пазара в най-голямата световна икономика през 2021 г. и ще овладеят над половината от него през 2025.

(Разбира се, човек трудно може да предвиди всичко, което ще се случи в следващите шест години, но ако периодът от 2013 г. насам ни казва нещо, то е, че поне за момента ръстът в продажбите на електромобили следва почти експоненциална крива, а ключова характеристика на този тип криви е, че те растат много по-бързо, отколкото сравнително линейното ни мислене си представя.)

Междувременно, след излизането на данните за продажбите през септември стана ясно, че около 45 процента от всички продадени от началото на годината автомобили в Норвегия са електрически. Заедно с хибридите, този процент е 60, което превръща северната държава в първата в света, в която автомобилите с двигатели с вътрешно горене вече не доминират пазара. Норвегия постигна това с помощта на солиден ръст в продажбите на електромобили от 38 процента на годишна база.

Тесла зае особено място в новинарския цикъл в последните месеци с растящите си продажби и неочакваната (почти) от никого печалба за третото тримесечие на 2018 г. След продължителен период на проблеми с производството на Модел 3, които доведоха до стотици прогнози от страна на некадърни анализатори за скорошния фалит на компанията, ръководена от Илън Мъск, тя изведе водещия си модел в челото на най-продаваните автомобили в САЩ като цяло още през август, подобри значително този резултат през септември и декларира нетна печалба от 312 милиона долара, което изстреля цената на акциите ѝ силно нагоре в последните близо 3 седмици (и още веднъж отложи отдавна предсказвания ѝ фалит някъде в далечното неопределено бъдеще).

Продажбите на електромобили нараснаха с дву- и трицифрени проценти – макар и от все още ниска база – на много места по света, с което показаха, че поне засега експлозивният ръст на пазара не се очертава да спре.

Когато започнах поредицата „В бъдеще време“, целта ми беше да поспекулирам как би изглеждал светът ни, щом технологиите, които днес са в процес на разработка, се превърнат в баналност, която никого не учудва. Във втората част на този текст ще направя точно това, представяйки си как ще промени живота ни масовото навлизане на електрическите автомобили през следващите няколко години.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Павел каза:

    Здравейте, бих искал да Ви споделя една статия, която на мен ми подейства доста отрезвяващо. Да уточня първо, че и аз много искам електромобилите да заменят сегашните автомобили, също мразя и посещенията на авто-сервиз, а всяко вдигане на капака на автомобила ме изпълва с тих ужас. Но за жалост може би трябва да сме реалисти. Дори споменатите данни за Норвегия трябва да се отчитат през призмата, че държавата спонсорира покупките на е-автомобили, а тези субсидии май вече спират или поне със сигурност ще спрат. Та, ето линка. Естествено, спокойно можете да изтриете коментара ми, ако смятате, че е нерелевантен. Аз пак ще продължавам да Ви чета с удоволствие!