Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Godsmack – сагата продължава

Каква точно е сагата покрай Godsmack и защо продължава ще се ориентираш, щом се сетиш, че миналата сряда американската банда отмени всички останали концерти от европейското си турне, включително участието си на фестивала Sofia Rocks, който ще се проведе тази събота и неделя. Музикантите от Godsmack бяха обявени като хедлайнери на въпросния фестивал и поставени в компанията на разни не особено популярни (Trivium и Clawfinger) или направо неизвестни групи, за които е ясно, че нямат някаква особена фенска маса, така че разочарованието на феновете беше разбираемо.

Също така е ясно, че никой не смята организатора на Sofia Rocks – Balkan Entertainment Company – за пряко отговорен за станалото. От Godsmack нарушиха договора си с него и е в рамките на нормалната практика той да потърси неустойка от тях. Както е в рамките на практиката феновете, които са си купили билети, само заради името на хедлайнерите, да получат възможност да си върнат парите, при положение, че те няма да дойдат.

Както понякога се случва у нас, обаче, от Balkan Entertainment Company не само че и дума да не дават да се продума за нещо подобно, но и моментално изнагляха в общуването си с хората, от които в крайна сметка зависят и бъдещите им печалби. Първо, още в деня след като стана ясно, че участието на Godsmack се отменя, условията за връщане на билети на сайта на посредника Eventim бяха променени, за да бъде премахнат реда, позволяващ това да стане при „промени в програмата или състава на участниците”. Спорно е доколко тези условия са законово обвързващи самия организатор (лично на мен промяната ми изглежда като основание да се потърси отговорност от Eventim, а не от BEC), обаче е несъмнено, че подобни хитрини са най-малкото напълно неморални.

Малко по-късно някой си Петър Петров от Balkan Entertainment Company обяви, че няма значение къде какво пише, тъй като всички условия по договора между неговата фирма и клиентите ѝ са отпечатани на задната страна на закупените от тях билети. Не знам дали господин Петров разбира, че, когато някой направи покупка онлайн, вижда въпросната задна страна доста след като си я е платил, така че би било нормално за него меродавни да са условията, отпечатани на сайта. Дори се осмелявам да предположа, че, ако някой ден продам онлайн на господин Петров луксозна вила за – да речем – 100 000 лева и после му изпратя картичка с нарисувана къща в гората, обяснявайки, че от значение е само текстът на гърба ѝ, той би ме нарекъл измамник.

Същият човек, впрочем, в горе-долу успешен опит да се представи за току-що кацнал от Марс пред камерите на бТВ, обяви, че освен Godsmack на Sofia Rocks има още 11 банди (което май не е някаква свръхсекретна тайна) и феновете са дали парите си, защото едва ли не харесват всички тях по равно (което вече е толкова добре пазена тайна, че самите фенове не я знаеха) и една група по-малко не е от  значение. Така де, когато си купуваш компютър, например, защо да ти пука, че са забравили монитора?

Най-накрая, вчера от BEC намериха решение – според тях – на проблема, предлагайки всеки разочарован почитател на Godsmack да си доведе приятел безплатно на първия фестивален ден. Така и така съм почнал с аналогиите, не мога да не се запитам какво ще стане, ако супермаркетите възприемат тази модерна практика и всеки път, когато решиш да върнеш някакъв продукт, защото е развален, вместо да ти върнат парите, подарят по още от същото на човек по твой избор.

Не, не, не казвам, че Петър Петров нарочно прави клиентите си за смях. Само че се чудя: ако наистина го правеше, как ситуацията щеше да е по-различна от тази в момента?

Нормалните хора знаят, че доверието е най-важният капитал във всеки бизнес. Лесно е да излъжеш някого веднъж, с малко усилия можеш да го направиш и два пъти, но след това ще си го загубил завинаги – съвсем проста рецепта за фалит. Колко ли ще са онези, които продължават да вярват на Balkan Entertainment Company след тази поредна протяжна игра на нерви?

11 коментара

 1. Кирил Илиев каза:

  Съгласен с всичко написано по-горе, освен с това, че Trivium и особено Clawfinger са „не особено популярни или направо неизвестни групи“… 🙂

 2. Е, всеизвестно е, че от време на време пренебрегвам подобни маловажни подробности в името на неподражаемия си стил :D. Иначе, Clawfinger за мен са доста по-известни от Trivium!

 3. Кирил Илиев каза:

  Именно, Clawfinger са култова група с безумни бизнес решения и малшанс… един познат сподели, че едно време са били подгрявани от Rammstein :).

 4. wisler каза:

  Само ще отбележа, че именно старите общи условия са на гърба на билета, изведени чрез тълкуване на следното (не цитирам точно, понеже билета не е у мен) – При промяна на програмата или състава, не се дължи връщане на евентуално направени разходи като път, храна и престой. Самият Петър Петров каза, че важат условията на билета, но, когато се свързах с него по телефона, изключително грубо ми каза, че не съм тълкувал правилно тези условия и да си търся правата в КЗП (което според него е Агенция).

 5. Аз между другото нямам билет и не знам какво пише на него. Статията е от позицията на страничен наблюдател.

 6. V. Milenkov каза:

  Напълно съгласен с целия коментар. Най-малкото наказение за подобна компания (BEC) е при следващите им изяви да се купуват билети в последния момент, което би трябвало максимално да ги затрудни (или поне се надявам да е така). А относно наглоста им, тя е невероятно голяма във Facebook страницата, в която последната седмица се качват единствено малоумни препратки и снимки и никой не си прави труд да комуникира с хората или поне да отговори на тези, който задават нормални въпроси, дори и несвързани с отпадащи групи.

 7. Иво каза:

  Много добре написана статия. Трябва да знаят, че няма да оставим нещата така и си искаме парите!!!!

 8. John Doe каза:

  Clawfinger са доста известни, но проблемът си е друг: сега се оказва, че бонусът да доведеш приятелче с теб в същност е оферта за концерта, тъй като ще има повече публика въпреки отсъствието на хедлайнерите. Хитри хора правят далаверата за феновете да е допълнителна далавера и за тях. Но все пак поставете се на тяхно място. Ако трябва да връщат парите, какво ще стане с другите групи. Факт е, че организаторите не са виновни, а Godsmack излизат чисти от цялата работа.

 9. Пенчо каза:

  Дори се осмелявам да предположа, че, ако някой ден продам онлайн на господин Петров луксозна вила за – да речем – 100 000 лева и после му изпратя картичка с нарисувана къща в гората, обяснявайки, че от значение е само текстът на гърба ѝ, той би ме нарекъл измамник.

  Това е написано напълно тенденциозно и примерът е неправилен.

 10. Апостол каза:

  Условията на гърба на билета доста ясно се изразяват по въпроса и няма никакъв шанс някой да има претенции. Колкото до това, че условията в сайта на Ивентим са променени (не мога да коментирам, не съм ги чел), ако това е факт е налице доста сериозно нарушение, бих желал някой да даде и доказателство. Всъщност условията на гърба на билета също са на Ивентим, а не на БЕК.

 11. Виолета каза:

  Условията на гърба на билета, обаче, са на БЕК, не на Eventim и те са различни от тези в сайта на Eventim. Проблемът е, че, когато човек си купува билет, той няма как да види условията на гърба му преди да го плати, особено ако го купува онлайн. Точно поради тази причина за валидни ние смятаме първо тези в сайта на Eventim, просто друго не виждаме преди да си дадем парите. А там имаше изречение, което вече е изтрито, и то позволяваше връщането на билета. Доказателства има, защото кешираните страници на Google пазят старият вариант на изгледа на страницата, имаме и снимка, но тук няма къде да я прикача.