Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Зелените хакери атакуват

Не мога да се сдържа да не зарадвам моите приятели от екологичното движение с новината за поредната героична проява на техни радикални съидейници, които успяха да спрат сайта European Climate Exchange (ECX) и да го заменят със собствена пародийна версия. В случай че се чудиш, ECX представлява водеща платформа за покупка и продажба на въглеродни емисии в рамките на ЕС и даже извън тях. Сайтът беше хакнат малко преди полунощ в петък и възстановен след близо два дни на усилия от екипа по поддръжката му.

Информацията, впрочем не беше отразена в нито една българска медия (поне доколкото знам) и аз я прочетох в Гардиън. Пак там научих, че според еко-активистите, отговорни за хакерската акция, „системата на ЕС за търговия с (въглеродни) емисии не се разбира от обществото и дори в рамките на природозащитното движение”. Освен да ни информират за собствената си гледна точка, хакерите – по собствените им думи – се надяват да са причинили „колкото е възможно по-големи затруднения и икономически загуби”.

Коментарът ми: макар във виртуалното насилие, също както при реалното такова, да има смисъл в тоталитарни или авторитарни системи, потискащи свободата на изразяване, то не е нищо повече от обикновено престъпление в демокрациите (от типа на ЕС като цяло), където всеки така или иначе може да изрази мнението си свободно. Ако членовете на Decocidio (които са автори на хакерската атака) искаха да ни научат на нещо, щяха да го направят върху собствената си платформа, възползвайки се от законовото си право на това.

Но не такава е основната им цел, както става ясно от цитираното съобщение за медиите. Те пожелаха най-вече да нанесат финансови щети и да затруднят живота на хора, с които просто не са съгласни. Иначе казано, собствените им думи ги разобличиха като престъпници.

Искрено се надявам българските екоактивисти (за които е предназначена тази статия) да не тръгват по този път. Аз, разбира се, се надявам на много неща. Мечтая за зелено движение, което вместо да преповтаря полузабравени антикапиталистически лозунги от времето на Ленин, ще се концентрира върху любовта към природата, борбата със замърсяването и изчезващите зелени площи в градовете, и истинските проблеми на околната среда. Лелея да видя природозащитници, които няма да се плашат от всяко научно откритие и да викат „Кой не скача е ГМО”, а ще работят заедно с учените за един по-добър свят. Като чета за хакерите от Decocidio и като гледам българските им братя по идея, обаче, ми е напълно ясно, че това скоро няма да стане.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.