Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Партизански маркетинг за начинаещи I: Началото

Общите принципи на партизанския маркетинг, макар и полезни, не са нищо повече от груба карта, която може би ще ти покаже посоката, но не и пътищата, по които да стигнеш до целта си. Затова тук ще бъда конкретен. Тема на тази статия е рекламната стратегия, която следва да очертаеш в началния етап на новия си бизнес проект в интернет (като под „начален етап” разбирам периода преди да си качил сайта си онлайн).

Важна предпоставка за създаването на въпросната стратегия – и, като се замисля, за четенето на настоящия текст – е наличието на вече споменатия бизнес проект. Не е достатъчно просто да искаш да направиш нещо в мрежата. В такъв случай това как ще го рекламираш въобще не може да ти е приоритет. Същото се отнася, например, за ситуацията, в който си решил, че ще създадеш уебсайт за електронна търговия, но ти липсва необходимото за целта ноу хау. Убеждението ми е, че преди да се замислиш за реклама, вече трябва да имаш готов продукт – най-малкото, но не само, за да си наясно с това, което ще рекламираш.

Второто нещо, което е добре да си изяснил пред себе си, е откъде искаш да дойдат приходите от сайта ти. При електронната търговия е лесно – от продадените стоки и услуги или в случай че си само посредник от установената комисионна. Но защо да не комбинираш с това с реклама на други страници или продукти? Позволява ли сайтът такава и няма ли тя да навреди на фокуса на клиентите? Ако правиш онлайн медия, разбира се ще се фокусираш върху рекламата. Не можеш ли, обаче, да я комбинираш с друга услуга? Някои сайтове печелят от таксата за регистрация на потребители или от изпратени sms-и. Дали това не е пазарната ниша, която искаш да заемеш?

Отговорът на тези – и много други – въпроси е от изключително значение, защото ще ти помогне да индивидуализираш стратегията си и да я направиш възможно най-фокусирана. Така че оттук нататък приемам, че вече имаш готов (поне на концептуално ниво) сайт, ясна идея какво точно в него искаш да рекламираш и добра представа как смяташ да спечелиш от проекта.

Помниш ли, че по-нагоре на два пъти споменах думата стратегия? Тя е много важна и няма нищо случайно в това, че я предпочитам пред „план”, „тактика” или каквото друго ти хрумне. Още в момента, в който започваш да мислиш за рекламния си подход, трябва да си готов за две неща: 1) да насочиш погледа си към върха на планината, а не към първия хълм по пътя (като с тази тромава метафора искам да ти кажа да планираш дългосрочно, умнико) и 2) да записваш всичко, което смяташ да направиш. Второто условие е направо задължително в случаите, в които работиш по проекта си в екип, тъй като спомага за ясното разпределяне на функции и отговорности. Но то трябва да се спазва и в редките ситуации, в които си сам, и една основна причина за това е, че ще ти помага винаги да си сверяваш часовника, да знаеш точно какво правиш, а когато нещо не сработи да можеш ясно да определиш проблема и – най-вече – лесно да получиш информация за него в някакъв бъдещ момент.

Понеже не смяташ да създаваш новия Майкрософт (нали?), за целта не е необходимо да имаш някакъв специализиран софтуер и познания за работа с него. Няма да е излишно, обаче, да можеш да работиш с Word и Excel.

Надявам се това дълго предисловие да не е успяло да те откаже да стигнеш дотук. Сега вече можем да се позанимаем с елементите на партизанската ти рекламна стратегия, която винаги трябва да започва с избора на:

Домейн и хостинг

На пръв поглед между него и маркетинга няма особена връзка. На втори, нещата не стоят така. Краткото (и не особено точно) определение на домейн е името, което ще изписват потребителите, за да достигнат до сайта ти. Уеб хостингът от своя страна е услугата, която ти предоставя пространство на даден сървър, на което файловете от вече споменатия сайт ще бъдат качени.

При избора на домейн е необходимо да обърнеш внимание на два свързани компонента – името и разширението, което го следва. Няма да се впускам в подробности. Добрата практика е името на сайта да бъде кратко и по възможност да се състои само от букви (впрочем e-lect.net целенасочена я нарушава). Колкото по-малко затормозяваш потенциалните си клиенти, толкова по-вероятно е те да посетят страницата ти. А колкото по-лесно е изписването на нейния уеб адрес, толкова по-незатормозени са те.

Що се отнася до разширението, не е зле да обърнеш внимание, че, ако то се състои от две букви, е код за страна, и при положение, че искаш такова е най-добре да използваш .bg (макар че аз не бих го препоръчал, защото е безумно скъпо) – все пак малко странно ще бъде да имаш сайт с име sladoled.zm. Ако разширението, към което се ориентираш, е три- или повече буквено, то представлява общ домейн и в този случай би било честно да избереш комбинацията, която най-точно отговаря на съдържанието на страницата (например .com е ОК, когато продаваш автомобили, тъй като идва от commercial, но да сложиш разширение .edu (от educational) или .gov (от government) най-малкото не е етично).

Стандартната цена на домейн е под 18 лева, но тя отива към 200, ако държиш той да завършва на .bg.

При хостинга изборът е между безплатна и платена услуга и тук няма съмнение, че трябва да се ориентираш към втората, дори да нямаш пари за нищо друго (още повече, че – поне в България – месечната такса рядко надвишава 10 лева).

Преди да продължа нататък, съм длъжен да вметна, че за всеки от следващите елементи в стратегията ти е нужен работещ сайт. Въпреки това изискването да си наясно с това, което искаш да направиш с тях, преди пускането му онлайн остава в сила – иначе нямаше да го споменавам в началото. 

Оптимизация

трябва да бъде най-важната дума в речника ти, след като си се преборил с домейна и хостинга. Накратко това е процесът, при който изграждаш страницата си така, че да заеме възможно най-висока позиция при търсене в Google или някоя от останалите търсачки. В миналото оптимизацията зависеше от правилния избор на метатагове и специално включени в секцията <head> ключови думи, но днес нещата не стоят точно така. Ако оставим настрана чисто дизайнерските трикове, от огромно значение е качеството на съдържанието, намиращо се на сайта ти. То трябва да бъде информативно, съдържателно, добре оформено и грамотно (е, не, не е трудно – просто ползвай spell check). Често срещан съвет е да избягваш гръмките фрази (особено в заглавието) и да не мамиш посетителите си (най-вече в ключовите думи). Иначе казано, в случай че продаваш обувки, текстът „Качествени обувки на достъпни цени” ще ти доведе повече посетители от „Единствено при нас. Само тук НАЙ-ДОБРИТЕ ОБУВКИ на СТРАХОТНИ ЦЕНИ”. Впрочем не прибягвай до думи, изписани с главни букви. Наистина!

От дизайнерска гледна точка добрата оптимизация изисква сайтът ти да изглежда добре и по възможност да бъде написан на HTML. Flash анимацията е много готина, но просто не се класира добре в Google. Хубаво е кодът да отговаря на изискванията на W3C или с други думи, когато го валидираш тук, да светва зелено.

Прибавяне в директории

В много текстове по темата, се твърди, че по този начин ще улесниш паяците на търсачките в откриването на сайта ти. Може и така да е, но поне при Google спокойно би могъл да се обзаложиш, че той ще бъде индексиран в рамките на няколко седмици, дори да не правиш нищо. Друга често споменавана причина, поради която трябва да прибавяш страницата си в директории, е, че всяка от тях сама по себе си ще ти донесе някакъв трафик. С малки изключения това също (вече) не е валидно.

Истинският смисъл на цялото начинание, по мое мнение, се нарича Google PR. В случая PR е съкращение от Page Rank – системата, чрез която най-популярната търсачка в света определя важността на сайтовете, които индексира, и съответно поредността на появата им при търсене. Въпреки че Google строго пази алгоритъма, по който формира ранга на дадена страница, не е тайна, че той зависи от броя хипервръзки към нея, като колкото по-важни са източниците на тези връзки, толкова по-добре.

Така че добавянето към директории – макар и досадно – продължава да е задължително. Един примерен списък, с който можеш да започнеш, включва: dir.bg, gbg.bg, search.bg, index.bg и start.bg. Впрочем в последния сайт ще откриеш много други директории, към които да се насочиш.

(От споменатите по-горе страници, с най-голямо значение са dir.bg и gbg.bg, които имат голям трафик и предлагат допълнителни услуги на относително достъпни цени – но на тях ще се спра някой друг път.)

Стани социален

трябва да бъде мотото ти, ако искаш да промотираш сайта си сред голям брой интернет потребители. В днешно време не е добра практика да не включиш в рекламната си стратегия (като минимум) страница във Facebook, акаунт в Svejo (на който да публикуваш онези материали от/за сайта, които смяташ, че ще заинтригуват хората) и един в Twitter. Макар и все още не особено популярен у нас, последният има непрекъснато нарастващ брой потребители и бизнес потенциал, който ти препоръчвам да изследваш.

Тъй като текстът стана по-дълъг, отколкото е здравословно, ще завърша, връщайки се към основното. Нито на избора на домейн и хостинг, нито на оптимизацията и прибавянето към директории, нито на социалните мрежи не трябва да се обръща внимание „на парче”. Добрият подход към всички тях вероятно ще те отведе до следващия хълм, но без цялостна стратегия, от която те да са част, е много възможно да се отклониш от пътя и да се окажеш изгубен.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

 1. SMS каза:

  http://images.indymedia.org/imc/richmond/image/2/che_enjoying_coke.jpg

  Едва ли има по-добър образец за партизански маркетинг, a? :Р

  Всякакъв друг коментар по снимката горе в мерена или немерена реч е излишен!

  Поздрави,
  КостА