Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Горещ, плосък и пренаселен

Защо светът, в който живеем, е горещ, плосък и пренаселен, и какво е зелена революция, пита екипът на e-comedia в днешна информация, посветена на издаването на български на последната книга на влиятелния журналист от „The New York Times“ и писател Томас Фрийдман. И отговаря, давайки кратко резюме на съдържанието на творбата (с която аз, впрочем, разполагам в оригинал). Както можеш да се досетиш, нейното заглавие е „Горещ, плосък и пренаселен“.

Тук, обаче, няма да повтарям материала в e-comedia, а ще ти предоставя малко допълнителна информация за автора и книгата. Съвсем естествено, тя ще започне с интригуващия факт, че петдесет и шест годишният Фрийдман е носител на три награди Пулицър (два пъти за международен репортаж и веднъж за коментар), както и на много други отличия. В продължителната си кариера – започнала още в края на 70-те години – той последователно е близкоизточен кореспондент (първоначално в Бейрут, където отразява известната израелска операция „Мир за Галилея“ в Ливан, и по-късно в Йерусалим), кореспондент в Белия дом в началото на управлението на Клинтън, и колумнист с международна насоченост – позиция, която пази до днес.

Може да ти се сторя прекалено ентусиазиран, но, освен журналист, Томас Фрийдман е талантлив писател и анализатор. Той е автор на пет изключителни книги (с качество, което нито един негов колега в България не може да си позволи, ако ми позволиш парафразата), първата от които – „От Бейрут до Йерусалим“ – е издадена още през 1989 г. Следват посветената на глобализацията „Лексус и маслиновото дърво“ (1999), изследващата света след 11 септември „Географски и гледни точки“ (2002) и насочената към възхода на средната класа „Светът е плосък“ (2005).

Както беше споменато по-горе, последното произведение на Фрийдман носи името „Горещ, плосък и пренаселен“ и е ориентирано към глобалното затопляне, промяната в климата и енергийното предизвикателство, пред което са изправени САЩ и светът като цяло. То е публикувано през 2008 г., но благодарение на странния навик на автора да преработва книгите си в движение, аз разполагам с така нареченото „Издание 2.0“ от следващата година, което в определена степен се различава от оригинала.

Въпреки че позицията на Фрийдман по много от темите, засегнати в „Горещ, плосък и пренаселен“, е твърде лява за мен, не мога да не изразя удоволствието си от начина, по който тя е представена и от сериозният аргументиран подход, личащ буквално от всяка дума (а освен това съм длъжен да споделя своето неудоволетворение от факта, че – да – никой не ми е платил за реклама).

От текста в e-comedia вече знаеш за какво става дума в книгата, така че тук само ще те предупредя: тя не е лесна. Прочитането, възприемането и (дай Боже) опитът за критикуването ѝ изискват като минимум ниво на обща култура, с което малцина могат да се похвалят, включващо разбиране на основната проблематика във връзка с климатичните промени, функционирането на американските институции, международните отношения и световната енергетика. Тъй като мнозина от сънародниците ни нямат такова, на тях „Горещ, плосък и пренаселен“ може да им се стори (и, ако се съди по коментарите в интернет, вече им се изглежда като) „евтина американска пропаганда“. Толкова по-зле за тези хора!

Книгата е издание на „Сиела“, страниците са 476, а цената – 18 лева. Не смятам, че е възможно да не си разбрал от умерения ми ентусиазъм, но – за всеки, който чете увода и после преминава направо на заключението – съм убеден, че тя си заслужа всяка стотинка и ти препоръчвам да си я купиш (или, ако не ти се дават толкова пари, да я вземеш назаем) и прочетеш.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.