Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Ако няма утре

Това е мисловен експеримент. Мнозина живеят с усещането, че времето им – макар и в крайна сметка ограничено – е повече от достатъчно, за да им позволи да отлагат важни решения или смели постъпки до момента, в който нуждата от тях не стане критична. Много често, разбира се, няма кой знае какъв проблем да отложиш това или онова за утре – нито човекът, с когото искаш да споделиш чувствата си, ще ти избяга, нито амбициозната ти цел ще отплува зад хоризонта, нито ще стане прекалено късно да промениш вредните си навици за ден, за два… за седмица… или пък за месец…

А сега си представи, че това повече не е опция. Въпросът, който си задавам, е какво ще направиш, ако утрешният ден престане да съществува. Дали ще останеш пред телевизора вкъщи или ще откриеш, че за теб е по-важно да се обадиш на онзи човек, когото все се каниш да върнеш в живота си? Или да преживееш онова, за което мечтаеш, но непрекъснато отлагаш, понеже те плаши мъничко (а може би всъщност малко повече, отколкото си готов да признаеш пред себе си)? Спокойствието ли ще предпочетеш или ще се опиташ да направиш нещото, което истински, дълбоко и вътрешно те вълнува? Каква граница ще бъдеш готов да преодолееш, ако знаеш, че последната ти възможност за триумф, щастие или любов е точно в този ден и точно на това място?

Светът няма да свърши днес, разбира се – толкова сигурно е, колкото е сигурно и, че абсолютно всеки, който реши да опита мисловния ми експеримент, ще открие нещо различно за себе си – своя собствена уникална цел или потъпквана емоция, която би обсебила въображението му и стимулирала амбицията му, ако го нямаше усещането, че може да бъде отложена – поне още ден… или седмица… или пък месец.

Естествено, не можеш да изживееш всеки от дните си във вакуум и в много от тях трябва да се бориш с последиците от вчерашните си постъпки, да мислиш за бъдещите си решения или просто да се носиш по течението. Но понякога – само от време на време – е хубаво да се опитваш да откриеш онази ценност, която е толкова отвъд тривиалното, че би те принудила да зарежеш всичко останало, ако знаеше, че днес ще бъде последният ти шанс.

Съдейки по собствения ми опит, резултатът навярно ще те изненада.

П.П: Изображението е оттук.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.