Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Мрежата – последното предизвикателство

От началото на тази година в интернет се случиха две събития, които са показателни за ролята, която мрежата може и ще играе в живота на хората. Едното от тях е световно, другото – родно. Във втората седмица на януари мъжете-потребители на най-популярната социална мрежа Facebook с изненада установиха, че много от приятелките им (а като се замисля и част от приятелите) са си сложили „цветни“ статуси, състоящи се от по една единствена дума.

Цветовете – оказа се – бяха на сутиени. По този изненадващ начин дамите направиха интригуващ и успешен опит да повдигнат въпроса за рака на гърдата. Доколкото ми е известно, никой не знае къде се зароди кампанията, въпреки че има спекулации, че в основата е женска организация от другата страна на океана – Детройт, САЩ.

Това, което бе наистина впечатляващо в нея, беше простичкият начин, по който тя достигна до хиляди потребители на интернет. Без скъп рекламен бюджет, без сложни и натрапващи се послания и най-вече без да се опитва да бъде нещо, което не е. Цветната кампания във Facebook искаше да насочи вниманието към рака на гърдата – нищо повече и нищо по-малко. Без съмнение тя успя да постигне това.

Докато то обаче е пример за това как с минимални усилия може да бъде направено нещо хубаво (в каква степен навярно ще бъде предмет на дискусия продължително време), една друга кампания, този път зародила се в родното виртуално пространство, показа, че интернет със същата лекота би могъл да бъде използван като оръжие на манипулацията и страха.

Името на демона е ГМО. Многобройни български сайтове, популярни медии и блогове с настървение се хвърлиха да се борят със заплахата от генномодифицираните организми, взимайки едни от други все същите изтъркани информации, чиито произход не може да бъде проследен (защото никой не си прави труда да пише кои са източниците му) и които са – меко казано – манипулативни.

Резултатът от тази кампания бяха протестите, в които наплашени „обикновени“ хорица размахваха плакати със смешно съдържание (кой не знае, че „ГМО=ИМПЕРИАЛИЗЪМ“ или че ние сме „против Глупци да Моделират Производството“), напълно убедени, че водят битка със злото.

Настоящата статия няма за цел да анализира нито цветната кампания, нито тази, организирана от екопроизводителите, природозащитниците и активистките от БГ Мама. Това ще бъде направено другаде [1]. Споменавам случващото се в интернет, защото то вдъхнови създаването на e-lect.net. От известно време в главата ми се въртеше идеята за сайт, посветен на рекламата. Цветната кампания само затвърди убеждението ми, че много хора в България – включително занимаващи се с тази област – са проспали възможностите, които им дава мрежата.

Когато избухна истерията покрай ГМО обаче, разбрах още нещо – други хора изобщо не спят. Без значение дали са водени от собствените си интереси, от криворазбрани идеали или им е платено да обслужват някакви поръчки, те използват интернет пространството, за да повлияят на най-активната част от обществото (в което само по себе си няма нищо лошо) с помощта на манипулативни методи (което вече е ужасяващо).

Затова e-lect.net не е сайт за реклама. Ни най-малко! Той е сайт за обществото, модерните технологии в информационната сфера и взаимното влияние помежду им – и положително, и отрицателно. Тук ще се опитаме заедно да се учим как да представяме добрите си идеи на възможно най-много хора и в същото време как да ги разграничаваме от тоновете пропаганда, която ни залива.

Надявам се сайтът да ти хареса! Също така се надявам да четеш писаното тук по същия критичен начин, по който ще гледаш на писаното навсякъде другаде. Ако това стане, целта е изпълнена!

П.П: Тъй като обратната връзка е много важна, апелирам в случай че сайтът ти харесва, но още повече ако имаш критики, да използваш коментарите. Преди това обаче прочети правилата.

***

[1] За кампанията във Facebook, виж „Цветната битка срещу рака”, а за ГМО: „Манипулацията ГМО: Всички знаем, че…”!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.