Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Интернет vs. Северна Корея

Съвременната технология е средство за демократизиране на света, смятат умните сред нас. С технологичния детерминизъм, разбира се, не бива да се прекалява, понеже интернет може да се превърне в потенциално оръжие за манипулация и контрол. Но, както показват множество примери, започващи от блогосферата и свършащи с Wikileaks, това е по-малко вероятната алтернатива.

В днешната статия (която спокойно може да бъде определена и като филър) ще допълним положителните виртуални прояви с още една – хакерската атака срещу Twitter акаунта и YouTube канала на Северна Корея. Накратко, на 8 януари първият започна да пуска туийтове, призоваващи за въстание в страната, а във втория се появи анимиран клип, в който наследникът на кормилото на властта Ким Чен Ун демонстрира шофьорските си умения, газейки жени и деца със спортната си кола. Това според BBC.

Пак по информация на същата медия атаката, организирана от хакери от Южна Корея, е проведена на рождения ден на третия Ким. Ефект от нея вътре в самата Корейска империя (така де, народна република) едва ли ще има, понеже гражданите ѝ все пак са надлежно защитени от виртуалната мрежа. Обаче е хубаво да се знае, че не само комунистите могат да си отглеждат хакери.

Що се отнася до нас, след като се позабавлявахме на международно ниво, утре ще хвърлим поглед върху важния въпрос за политическата коректност.

П.С: За да не останеш с погрешно впечатление, E-lect не одобрява хакерската дейност в демократичния свят, в който правото да изразяваш мнението си се гарантира по законов път.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Интернет е едно огромно богатство за съвременният човек, който с него свиква още от малко дете да го използва. И ето че в един момент само намесата на няколко хакера или дори един е напълно достатъчна да се срине всичко както и толкова големи и популярни страници. Знаем в една част от Корея какво е отношение на хората и как живеят затворени, така че е нормално по този начин да реагират.