Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Научи се сам: Traversy Media

Когато преди малко повече от година завърших софтуерната академия на Телерик, първата задача, която си поставих, беше да разширя познанията, придобити там, възможно най-много и да натрупам достатъчно голям опит, за да съм конкурентен в света на програмирането. За щастие, да се научиш да програмираш днес е значително по-лесно, отколкото когато и да било – интернет е буквално залят от безплатни и платени източници на информация с вариращо качество, хиляди примерни проекти, туториъли, курсове и форуми, където можеш да потърсиш помощ за проблемите, пред които неминуемо ще се изправиш.

Едно от любимите ми места сред цялото това разнообразие онлайн се нарича Traversy Media и е проект на Брад Травърси – софтуерен инженер с многогодишен опит в индустрията, който не пести усилия в опита си да предложи (в огромната си част безплатни) образователни продукти по голям набор от теми. YouTube каналът на Брад беше – и продължава да е – от огромна полза за мен, най-вече понеже много от видеата в него се отнасят до езици и технологии, с които ми е интересно да работя.

Не знам дали Traversy Media би се харесал на опитни програмисти, но собственият ми опит показва, че уроците в канала могат да помогнат много на начинаещите и среднонапредналите – особено когато имат теоретична основа, но им липсва практика. Брад Травърси е преди всичко web developer, така че от него можеш да научиш как да работиш с HTML, CSS и JavaScript на клиента, да разбереш повече за популярни модерни платформи и библиотеки за разработване на single-page приложения – като Angular, React и Vue.js – а също и да се ориентираш в света на Node.js, PHP или Python и да се превърнеш в завършен full-stack developer.

Форматът варира от кратки интензивни курсове като линкнатите по-горе, които целят да ти дадат базова представа за тази или онази технология, до конкретни проекти (целящи да те научат например как да направиш туристическа страница) или курсове от по няколко части, в които можеш да разбереш как да интегрираш различни платформи и библиотеки, за да реализираш завършен продукт.

Встрани от техническата част, от време на време Брад говори за предизвикателствата, с които всеки програмист рано или късно ще се сблъска в професионален и личен план – като започнеш от търсенето на работа или стартирането на фриланс кариера, преминеш през ученето през целия живот и завършиш с прегряването и нуждата от свободно време.

Както можеш да видиш на сайта на Traversy Media, освен безплатни уроци и курсове, Брад Травърси предлага и платени такива, които са сред най-високо оценяваните на образователната платформа Udemy.

Разбира се, за да можеш да се възползваш пълноценно от този канал, трябва да знаеш английски поне на прилично ниво, но това струва ми се е условие, без което трудно ще минеш, ако искаш да се развиваш в безкрайно интересния свят на програмирането.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.