Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Марк Зукърбърг за правителствената намеса в интернет

В този материал ще разчупим традицията тук да публикуваме единствено текстове на двамата (до момента) автори в E-lect с превод на интелигентното и вдъхновяващо послание на основателя на Facebook – Марк Зукърбърг – насочено срещу правителствената намеса в глобалната мрежа:

При положение, че светът става все по-сложен и правителствата навсякъде се сблъскват с трудности, доверието в интернет е по-важно днес, отколкото когато и да било.

Интернет е нашето общо пространство. Той ни помага да се свързваме едни с други. Създава възможности. Улеснява ни да се учим. Дава ни глас. Прави ни по-силни и по-добре защитени заедно.

За да запазим интернет силен, ние трябва да го защитим от заплахи. Затова във Facebook изразходваме много енергия да направим услугите си и цялата мрежа по-безопасни и по-добре защитени. Криптираме комуникациите, използваме защитени протоколи за трафика, окуражаваме хората да използват по няколко начина за идентифициране, и полагаме усилия в помощ с проблемите, които откриваме в услугите на други компании.

Интернет работи, защото повечето хора и компании правят същото. Всички работим заедно за създаването на защитена среда, която да направи нашето общо пространство още по-добро за света.

Затова и съм толкова объркан и ядосан от многократните съобщения за поведението на правителството на САЩ. Когато нашите инженери работят неуморно за подобряване на сигурността, го правим с идеята, че ви предпазваме от престъпници, а не от собственото ви правителство.

Правителството на САЩ трябва да е защитник на интернет, а не заплаха за него. То трябва да е много по-открито по отношение на това, което прави, или хората ще вярват в най-лошото.

Обадих се на президента Обама, за да изразя яда си от щетите, които, които правителството нанася на бъдещето на всички нас. За съжаление, изглежда, че ще се нуждаем от много много време за истинска реформа.

Така че е наша отговорност – на всички нас – да изградим интернета, който желаем. Заедно можем да създадем [виртуално] пространство, което играе по-голяма и по-важна роля в света от всичко, което имаме днес, а също е безопасно и защитено. Ангажиран съм с реализацията на тази мечта и можеш да разчиташ, че Facebook ще изиграе своята роля в нея.